Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Znalci sa pokúšajú objasniť, ako je to s Dahlgrenovým duševným zdravím

Kevin Dahlgren Foto: facebook.com

Američan je podozrivý z vraždy štyroch príbuzných v Brne-Ivanoviciach z mája 2013.

Praha/Brno 4. februára (TASR) - Vyšetrovanie Američana Kevina Dahlgrena, podozrivého z vraždy štyroch príbuzných v Brne-Ivanoviciach z mája 2013, ktorého USA vydali na trestné stíhanie do ČR, sa stále neskončilo. Jeho záver komplikuje predlžujúce sa skúmanie podozrivého odbornými znalcami z oborov psychológia a psychiatria.

Ako informoval denník Právo a internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na nemenovaný zdroj oboznámený s vyšetrovaním prípadu, znalci si vyžiadali ďalšie materiály nutné na spracovanie správy, čo proces skúmania predĺžilo. Nie je vylúčené, že sa budú chcieť oboznámiť aj so záznamami Dahlgrena z jeho vlasti, čo by viedlo k ďalšiemu odkladu vypracovania posudku.

Vyšetrovatelia tak stále nemôžu kauzu odovzdať štátnemu zastupiteľstvu, ktoré by ju postúpilo súdu s návrhom na obžalobu.

Posúdenie duševného zdravia 24-ročného občana USA je kľúčové pre celú kauzu. Ak by totiž znalci dospeli i záveru, že Dahlgrena sužuje vážne duševné ochorenie, kvôli ktorému mohol byť v čase spáchania brutálnej vraždy nepríčetný, nemohol by byť súdený a namiesto toho by mohol skončiť doživotne v detenčnom zariadení.

Dahlgren mal v ČR, kde sa živil ako učiteľ angličtiny, zavraždiť svoju sesternicu, jej manžela a ich dvoch synov - všetko členov rodiny, u ktorej býval. O motíve jeho činu panujú iba dohady. Federálny súd vo Virgínii už 12. septembra 2013 rozhodol, že podmienky pre vydanie Dahlgrena do ČR boli splnené, i keď Spojené štáty svojich občanov vydávajú na trestné stíhanie do zahraničia iba zriedkavo.

Aj keď prokuratúra vnímala dôkazy českých vyšetrovateľov o Dahlgrenovej vine ako presvedčivé, samotný Američan vinu opakovane poprel tvrdiac, že po náleze mŕtvych tiel ho pochytila panika a preto z obáv pred prenasledovaním odletel do vlasti. Proti tejto verzii však stoja výpovede svedkov i stopy krvi obetí na Američanovom odeve pri návrate do USA, kde ho krátko na to zadržali.

Dahlgrenovmu vydaniu do ČR v auguste 2015 predchádzali dlhé vyjednávania a viacero právnych sporov v USA. Prešli dva roky, kým padli všetky právne prekážky, ktoré bránili jeho vydaniu.