Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Vyšetrovateľa, ktorý mal na starosti Navaľného kauzy, povýšili

Na archívnej snímke ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj gestikuluje počas protestu v Moskve. Foto: TASR/AP

Snímku dokumentu s Viďukovovým podpisom a novým pracovným zaradením zverejnil v utorok na svojom kanáli na sieti Telegram Navaľného kolega Ivan Ždanov.

Moskva/Praha 27. februára (TASR) - Vyšetrovateľ obzvlášť závažnej trestnej činnosti Roman Viďukov, ktorý sa podieľal na vyšetrovaní káuz vedených proti ruskému opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému, bol povýšený. Stal sa zástupcom vedúceho jedného z oddelení v rámci Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom).

Snímku dokumentu s Viďukovovým podpisom a novým pracovným zaradením zverejnil v utorok na svojom kanáli na sieti Telegram Navaľného kolega Ivan Ždanov. Informovalo o tom v utorok Rádio Sloboda (RFE/RL).

Viďukov v roku 2019 vyšetroval prípad prania špinavých peňazí vo vzťahu k Navaľným založenej nadácii Fond boja proti korupcii (FBK). Koncom roka 2020 začal proti Navaľnému trestné konanie vo veci podvodu a neskôr viedol vyšetrovací tím aj v tomto prípade.

Viďukov bol tiež šéfom tímu, ktorý vyšetroval Navaľného aktivity v súvislosti s podozrením na extrémizmus, ako aj kauzu založenia extrémistickej skupiny, kde hlavnou aktérkou bola šéfka Navaľného štábu v meste Ufa Lilija Čanyševová. Práve Viďukov požiadal súd o väzobné stíhanie tejto mladej ženy.

V roku 2021 ruský prezident Vladimir Putin Viďukovovi udelil medailu Za zásluhy o vlasť druhého stupňa.

Viďukov nie je prvým štátnym úradníkom povýšeným krátko po Navaľného smrti, pripomenula stanica RFE/RL.

Len tri dni po správe o Navaľného úmrtí udelil Putin zástupcovi riaditeľa federálnej väzenskej služby FSIN Valerijovi Bojarinevovi špeciálnu hodnosť generálplukovníka vnútornej služby.

Ždanov vtedy vo svojom príspevku na sociálnych sieťach upozornil, že Bojarinev bol osobne zodpovedný za týranie Navaľného vo väzení, preto "jeho povýšenie treba vnímať ako Putinovu odmenu".

Na sociálnej sieti Telegram Ždanov napísal, že na Bojarinevov príkaz bola napr. ohraničená suma, za ktorú si Navaľnyj mohol vo väzenskom obchode dokupovať potraviny alebo iné tovary každodennej potreby.

Správu o Navaľného smrti zverejnila pobočka FSIN v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu 16. februára. Politik zomrel vo väzenskom tábore IK-3 v obci Charp ležiacej za polárnym kruhom, kde si odpykával trest 19 rokov odňatia slobody vynesený v tzv. extrémistickej kauze. Navaľnyj v nej bol obvinený zo siedmich paragrafov trestného zákona vrátane založenia extrémistickej skupiny.