Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vyšetrovatelia sa sústreďujú na psychický stav pilota Lubitza

Záchranára vyťahujú po lane z miesta nehody utorkovej havárie dopravného lietadla A320 pri horskej obci Seyne-les-Alpes vo francúzskych Alpách 26. marca 2015.Medzi obeťami sú najmä občania Nemecka a Španielska. O život prišli aj ľudia najmenej z ďalších 16 krajín. Zdá sa, že druhý pilot Airbusu A320 lietadlo zámerne naviedol k zemi a tak ho zničil. Foto: TASR/AP

Záchranárom sa doteraz podarilo na mieste činu zaistiť vzorky DNA 78 obetí leteckej katastrofy vrátane DNA druhého pilota.

Marseille 30. marca (TASR) - Vyšetrovatelia havárie lietadla airbus nemeckej spoločnosti Germanwings sa sústreďujú v prvom rade na skúmanie psychického stavu 27-ročného druhého pilota, a to vzhľadom na podozrenie, že s lietadlom so 150 ľuďmi klesol z danej výšky a zámerne ho nasmeroval priamo do horského masívu vo francúzskych Alpách.

Šéf tímu francúzskej justičnej polície Jean-Pierre Michel dnes po stretnutí s nemeckými vyšetrovateľmi pre agentúru AP povedal, že chcú zistiť, "čo mohlo (druhého pilota) Andreasa Lubitza tak destabilizovať, alebo čo ho mohlo doviesť k takému činu".

Aj dnes, týždeň po tragédii, sa obnovilo pátranie po telách obetí, ako aj po druhej čiernej skrinke lietadla, ktorá obsahuje záznamy o priebehu letu lietadla.

Vyzdvihli 400-600 kusov ľudských pozostatkov, celé telo ani jedno


S cieľom uľahčiť prístup na miesto pádu lietadla a najmä odvoz väčších trosiek by dnes francúzska žandarméria mala ukončiť úpravu terénu na poľnú cestu, ktorá povedie z najbližšej obce Le Vernet až k skalnej stene, do ktorej narazilo lietadlo letiace na linke z katalánskej Barcelony do nemeckého Düsseldorfu.

Podľa dostupných informácií sa záchranárom doteraz podarilo na mieste činu zaistiť vzorky DNA 78 obetí leteckej katastrofy vrátane DNA druhého pilota.



Analýzu odobratých vzoriek robia špecialisti 24 hodín denne. Člen tímu Michael Tsokos vyjadril nádej, že identifikáciu sa podarí ukončiť do troch týždňov, potom budú môcť byť obete oficiálne vyhlásené za mŕtve.

Francúzska televízia i-Télé dnes upozornila, že vyšetrovatelia, príslušníci žandarmérie a experti z francúzskeho Úradu vyšetrovania a analýz civilného letectva (BEA), ktorí sú na mieste nešťastia, čelia vzhľadom na rozsah tragédie veľkému stresu. Aj oni však majú k dispozícii psychologickú pomoc - do Álp dorazilo viacero psychológov, ktorí pomáhajú ako dobrovoľníci.

Psychickému tlaku sú vystavení aj tlmočníci, ktorých francúzske úrady angažovali, aby pomohli príbuzným pri komunikácii počas ich návštevy vo Francúzsku.

Všetko o havárii lietadla nájdete TU.


So skupinou 325 pozostalých po obetiach leteckého nešťastia sa dnes v Marseille stretol prevádzkový riaditeľ Oliver Wagner. Krátko po tragédii táto spoločnosť oznámila, že podnikne všetky opatrenia, aby príbuzným umožnila prísť na miesto tragédie.

Horské obce v okolí pre pozostalých zriadili centrá lekárskej a psychologickej pomoci a improvizované kaplnky a poskytujú im ubytovanie i občerstvenie. Neďaleko dediny Le Vernet - najbližšej k miestu nešťastia -, na planine s výhľadom na svahy, o ktoré sa lietadlo roztrieštilo, je pomník obetiam nešťastia.