Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vyšetrovatelia majú možno zbraň, ktorou bol zavraždený Boris Nemcov

Žena pokladá kvety na mieste, kde zavraždili charizmatického ruského opozičného lídra Borisa Nemcova na Červenom námestí v Moskve 7. apríla 2015. Foto: TASR/AP

V kauze vraždy Borisa Nemcova zatkli päť občanov Čečenskej republiky.

Moskva 29. mája (TASR) - Vyšetrovatelia vraždy ruského opozičného politika Borisa Nemcova majú možno k dispozícii zbraň, ktorou bol spáchaný tento trestný čin. Informoval o tom dnes ruský denník Izvestija.

Zbraň - pištoľ typu Makarov - sa našla v marci tohto roku počas prehliadky v dome matky hlavného podozrivého z vraždy, Zaura Dadajeva - bývalého príslušníka policajných jednotiek osobitného určenia. Denník poznamenal, že zbraň tohto typu bola použitá aj pri vražde Nemcova, ktorá sa odohrala v noci na 28. februára v centre Moskvy. Vyšetrovatelia po náleze zbrane nariadili balistickú expertízu. V rámci nej experti preskúmajú aj päť nábojníc kalibru 9x18, ktoré sa našli na mieste činu.

Dadajev, ktorý sa k vražde priznal, vypovedal, že pištoľ s tlmičom a auto mu poskytol muž menom Ruslik. Po vražde za Dadajevom údajne prišiel neznámy mladý muž, ktorému zbraň odovzdal.



Vyšetrovatelia súčasne pripúšťajú, že vrah mohol zbraň po čine, ktorý sa odohral na Veľkom moskovskom moste neďaleko Kremľa, zahodiť do rieky Moskvy. Potápači, ktorí niekoľko týždňov skúmali dno rieky detektormi kovov, však žiadnu zbraň nenašli.

V kauze vraždy Borisa Nemcova zatkli päť občanov Čečenskej republiky, ktorí sú momentálne vo vyšetrovacej väzbe.

V druhej polovici 90. rokov, za vlády vtedajšieho ruského prezidenta Borisa Jeľcina, Nemcov zastával post vicepremiéra. Istý čas sa o ňom dokonca hovorilo ako o možnom Jeľcinovom "korunnom princovi". Neskôr sa stal ostrým kritikom režimu Jeľcinovho nástupcu - Vladimira Putina.