Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vyšetrovatelia zverejnili správu o príčinách havárie vrtuľníka v Česku

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Vyšetrovatelia navyše zistili, že pilot neabsolvoval na tomto type vrtuľníka žiadny výcvik a nebol spôsobilý na lety s ním v súlade s predpismi.

Praha 1. decembra (TASR) - Haváriu vrtuľníka z 12. februára 2015, pri ktorej neďaleko Bohušovíc nad Ohří v okrese Litoměřice v Ústeckom kraji ČR zahynul 45-ročný pilot, zavinila pravdepodobne montážna chyba.

Vyplýva to zo záverov Ústavu pre odborné zisťovanie príčin leteckých nehôd, ktorý dnes zverejnil záverečnú správu o vyšetrovaní príčin daného nešťastia, píše internetový server iDNES.cz.

Pilot Marek Rom, ktorý od roku 1994 lietal aj na armádnych stíhačkách a viac ako desať rokov pôsobil v riadení letovej prevádzky, si v júli 2013 kúpil od istého Američana stavebnicový vrtuľník A 600 Talon, produkt firmy RotorWay. Prevádzku stroja mu povolili v júli 2014. Od augusta 2014 s ním nalietal viac ako 12 hodín. V osudný deň absolvoval dva navigačné lety, pri druhom z nich sa asi po 20 minútach prejavila fatálna porucha, ktorú odborníci v správe charakterizujú slovami: Na bowdene smerového riadenia bol pevne prichytený elektrický vodič a tento zväzok nebol prichytený k nosníku chvosta podľa konštrukčného manuálu. Vrtuľník mal poškodené ložisko, čo spôsobilo vibrácie. Ich vplyvom sa zväzok s bowdenom posunul vnútri spomínaného nosníka až k hriadeľu, kde ho zachytilo rotujúce zariadenie.

Vyšetrovatelia navyše zistili, že pilot neabsolvoval na tomto type vrtuľníka žiadny výcvik a nebol spôsobilý na lety s ním v súlade s predpismi.