Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vyšetrujú explóziu pred rímskym veliteľstvom carabinierov

Talianska polícia. 7. decembra 2017. Foto: TASR/AP

Už v máji došlo v centre Ríma - na parkovisku pred poštou, avšak neďaleko jednej z miestnych turistických destinácií - k výbuchu menšej po domácky vyrobenej nálože.

Rím 7. decembra (TASR) - Teroristické pozadie predpokladá talianska polícia a prokuratúra za explóziou, ku ktorej došlo vo štvrtok ráno pred veliteľstvom carabinierov v rímskej štvrti San Giovanni. Pri výbuchu nebol nikto zranený, informovala agentúra ANSA, ktorá však nespomína islamistický teror.

Keďže vyšetrovanie prípadu je iba na začiatku, prokuratúra ani carabinieri sa k nemu nechceli konkrétne vyjadriť.

Šéf talianskej polície Franco Gabrielli označil explóziu za vážny incident, ktorý však nie je dôvodom na paniku. Podľa vlastných slov chce verejnosť upokojiť, pretože bezpečnostné zložky situáciu nepovažujú za "osobitne znepokojujúcu".

Za vážnejšiu udalosť označil Gabrielli stredajšie dianie pred redakciou denníka La Repubblica, kde okolo tucta maskovaných neofašistov zapaľovalo dymovnice a volalo po bojkote tohto ľavicovo-liberálneho periodika. "Ak je novinár ohrozovaný alebo obmedzovaný v práci, myslím si, že ide o témy, ktoré sa týkajú celej spoločnosti," citovala policajného činiteľa agentúra DPA.

Už v máji došlo v centre Ríma - na parkovisku pred poštou, avšak neďaleko jednej z miestnych turistických destinácií - k výbuchu menšej po domácky vyrobenej nálože.

Najmä v lokalitách vyhľadávaných turistami a miestach s vyššou koncentráciou ľudí je vzhľadom na pretrvávajúcu globálnu hrozbu terorizmu už dlhší čas zvýšená prítomnosť príslušníkov talianskej polície i armády.