Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kauza Penelopegate: Sudca chce od médií dôkazy o aktivite ženy Fillona

Francúzsky prezidentský kandidát Francois Fillon a jeho manželka Penelope, archívne foto. Foto: TASR/AP

Orgány obzvlášť zaujímajú články o jej aktivitách lokálneho významu - účasti na oficiálnych podujatiach alebo návštevách nemocníc, domovov dôchodcov, škôl, výstav či súťaží.

Paríž 26. apríla (TASR) - Francúzska justícia požiadala redakcie médií v departmáne Sarthe, aby zo svojich archívov poskytli materiály o akejkoľvek politickej aktivite Penelope Fillonovej, manželke porazeného konzervatívneho kandidáta na prezidenta Francoisa Fillona. Prípadný dôkazový materiál by sa mal týkať rokov 1998-2016.

Justičné orgány požiadali médiá o akékoľvek materiály, v ktorých by sa spomínala Penelope Fillonová. Obzvlášť ich zaujímajú články o jej aktivitách lokálneho významu - účasti na oficiálnych podujatiach alebo návštevách nemocníc, domovov dôchodcov, škôl, výstav či súťaží.

Žiadosť o poskytnutie archívnych materiálov zaslal sudca parížskeho sudu zaoberajúci sa finančnými deliktami. Sudca Serge Tournaire ju adresoval piatim lokálnym týždenníkom vychádzajúcim v departmáne Sarthe, za ktorý bol Fillon poslancom. Svoju manželku Penelope v čase výkonu tejto funkcie zamestnával ako svoju poslaneckú asistentku. Keď sa stal ministrom, jeho náhradník v poslaneckom kresle, Marc Joulaud, Fillonovú zamestnával tiež.

Koncom marca sa voči Fillonovej začalo súdne vyšetrovanie pre podozrenie z podielu na sprenevere verejných financií. Tohto činu sa mala dopustiť poberaním neoprávnených príjmov ako fiktívne zamestnaná parlamentná asistentka. Rovnaké výhody zrejme požívali aj dve deti Fillonovcov.

Škandál nazvaný aj Penelopegate vypukol po tom, ako francúzsky satirický týždenník Le Canard Enchainé začiatkom februára napísal, že Fillonová bola osem rokov platená ako poslanecká asistentka, pričom však žiadnu prácu nevykonávala.

Vyšetrovanie údajnej sprenevery financií z verejných zdrojov sa od polovice marca vedie aj voči Fillonovi, ktorý je obvinený aj zo zneužívania politického vplyvu. Táto aféra zmarila Fillonove šance na úspech v prezidentských voľbách, v ktorých bol považovaný za favorita. V prvom kole hlasovania, ktoré sa konalo uplynulú nedeľu, skončil na treťom mieste za centristom Emmanuelom Macronom a krajne pravicovou kandidátkou Marine Le Penovou.