Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Vyslancom EÚ nedovolili návštevu budúcej výstavby v Jeruzaleme

Na archívnej snímke Sven Kühn von Burgsdorff 16. novembra 2020 v Jeruzaleme. Foto: TASR/AP

Demonštranti, ktorí patrili prevažne k sionistickej organizácii Im Tircu, označili diplomata EÚ Svena Kühna von Burgsdorffa za antisemitu a podporovateľa terorizmu, informovala agentúra AFP.

Jeruzalem 16. novembra (TASR) - Skupina pravicových demonštrantov v Izraeli v pondelok zabránila vysokému predstaviteľovi EÚ na palestínskych územiach, aby so skupinou diplomatov navštívili lokalitu v oblasti východného Jeruzalema, kde má židovský štát v pláne postaviť nový bytový projekt Givat ha-Matos. Demonštranti, ktorí patrili prevažne k sionistickej organizácii Im Tircu, označili diplomata EÚ Svena Kühna von Burgsdorffa za antisemitu a podporovateľa terorizmu, informovala agentúra AFP.

Kühn von Burgsdorff neskôr uviedol, že sa demonštrantmi necítil byť ohrozený, ale vyjadril ľútosť, že nebol schopný viesť s nimi konštruktívny dialóg. Spresnil, že cieľom návštevy bolo dať najavo nesúhlas so zámerom Izraela.

Cieľom návštevy delegácie zloženej z 13 diplomatov členských štátov EÚ bolo vyjadriť nesúhlas s plánom výstavby v lokalite Givat ha-Matos po tom, ako izraelské ministerstvo bytovej výstavby v nedeľu potvrdilo, že tam vypísalo tender na výstavbu viac ako 1200 bytových jednotiek.

Izraelský pravicový premiér Benjamin Netanjahu začiatkom tohto roku zverejnil plány na výstavbu 2000 bytových jednotiek pre židovských obyvateľov v lokalite Givat ha-Matos a 1000 bytových jednotiek pre Arabov v susednej, prevažne palestínskej štvrti Bajt Safáfa. Zámer výstavby v Givat ha-Matos sa v nedeľu potvrdil oznámením o vypísaní tendra.
Na archívnej snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu s ochranným rúškom počas zasadnutia vlády v Jeruzaleme 5. júla 2020.
Foto: TASR/AP

Organizácie monitorujúce vývoj v Izraeli a na palestínskych územiach upozorňovali, že Izrael zrejme zintenzívni svoje úsilie o rozšírenie židovských osád pred odchodom Donalda Trumpa z funkcie amerického prezidenta. Práve Trumpova administratíva skoncovala s desaťročiami platnou praxou, ku ktorej sa hlásili republikáni i demokrati, a to vtedy, keď sa nepostavila proti spusteniu výstavby židovských osád vo východnom Jeruzaleme a na okupovanom Západnom brehu Jordánu, ktoré sú pripojené k Izraelu. Trumpova administratíva tiež preniesla sídlo amerického veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema.

Novozvolený prezident USA Joe Biden uviedol, že jeho administratíva obnoví odmietavé stanovisko USA voči židovským osadám, ktoré sú podľa medzinárodného práva považované za nezákonné a mnohé vlády ich považujú za prekážku dosiahnutia mieru na Blízkom východe.

Kühn von Burgsdorff v pondelok uviedol, že "štyri roky vlády prezidenta Trumpa vážne ohrozili možnosť dosiahnuť riešenie založené na existencii dvoch štátov". Vyjadril nádej, že zvolením Bidena bude možné "tento veľmi dôležitý proces oživiť".

Palestínsky premiér Muhammad Ištaja v pondelok označil zámer Izraela za "stupňujúci sa a intenzívny útočný plán na najbližších desať týždňov" a preteky s časom, ktorých cieľom je vytvoriť pred Trumpovým odchodom z Bieleho domu "nový skutkový stav".

Vyslanec OSN pre Blízky východ Nickolay Mladenov vyzval Izrael, aby prehodnotil svoje plány, pretože projekt Givat ha-Matos v prípade svojej realizácie "výrazne poškodí vyhliadky na budúci územne nerozdelený palestínsky štát" a na dosiahnutie riešenia o koexistencii dvoch štátov - izraelského a palestínskeho.

Kritici výstavby v Givat ha-Matos tomuto projektu vytýkajú, že spolu s realizáciou projektu známeho ako E-1 rozbije palestínsku metropolitnú oblasť tvorenú východným Jeruzalemom a mestami Betlehem na juhu a Ramalláh na severe.

Brian Reeves z organizácie Mier teraz vysvetlil, že nová zástavba v zóne E-1 by v podstate izolovala severnú časť okupovaného územia od južnej, zatiaľ čo projekt Givat ha-Matos prispeje k ešte väčšej izolácii Betlehema od zvyšku palestínskych území.