Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vyslanec OSN pre Sýriu dokončuje prípravy pred mierovými rozhovormi

Foto: TASR/AP

Program rokovaní stanovila nedávna rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN, ktorá pre Sýriu žiada širokú, nesektársku vládu, návrh novej ústavy a volieb pod záštitou OSN.

Ženeva 21. februára (TASR) - Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura uskutočnil dnes posledné prípravné rokovania so znepriatelenými stranami bojujúcimi v Sýrii pred novým kolom mierových rozhovorov o ukončení konfliktu v krajine, ktoré sa pod záštitou OSN začínajú vo štvrtok v Ženeve.

De Mistura pozval na obnovené rozhovory do Ženevy zástupcov ozbrojených opozičných skupín a sýrskej vlády. Hlavná organizácia zastrešujúca sýrsku opozíciu a povstalecké skupiny - Najvyšší rokovací výbor (HNC) - zrušila vlani v marci svoju účasť na ženevských rokovaniach na protest proti bojovým aktivitám vlády.

Na mierových rozhovoroch sa nezúčastňuje džihádistická organizácia Islamský štát (IS) ani iné extrémistické skupiny.

Šéf de Misturovho štábu pre novinárov v Ženeve potvrdil, že diplomat "dolaďuje posledné detaily a pred začiatkom tohto podujatia ich konzultuje so sýrskymi stranami a medzinárodnými aktérmi".

Program rokovaní stanovila nedávna rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN, ktorá pre Sýriu žiada širokú, nesektársku vládu, návrh novej ústavy a volieb pod záštitou OSN.

Predchádzajúce kolá rokovaní stroskotali na tom, že vládni delegáti odmietali akúkoľvek závažnejšiu debatu o politickom riešení celej situácie.

Takmer šesť rokov trvajúci konflikt v Sýrii už dávno nie je sporom medzi povstaleckými jednotkami a silami prezidenta Bašára Asada, napísala agentúra DPA. Zapojilo sa do neho množstvo aktérov vrátane militantov z IS či viacerých svetových veľmocí, ktoré v Sýrii vojensky podporujú rôzne strany.