Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Vyslanec OSN pre Sýriu požiadal o pomoc Rusko

Na archívnej snímke Staffan de Mistura Foto: TASR/AP

De Mistura vo vyhlásení po stretnutiach uviedol, že z najnovšieho kola ženevských rozhovorov o Sýrii je sklamaný, a preto požiadal o pomoc Moskvu.

Moskva 22. decembra (TASR) - Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura sa vo štvrtok stretol s ruskými predstaviteľmi na rozhovoroch o tom, ako oživiť mierový proces po ďalšom bezvýslednom kole rokovaní vo švajčiarskej Ženeve z tohto mesiaca. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra AP.

De Mistura vo vyhlásení po stretnutiach uviedol, že z najnovšieho kola ženevských rozhovorov o Sýrii je sklamaný, a preto požiadal o pomoc Moskvu.

Diplomat OSN podľa svojich slov ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi a ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi povedal, že počíta s podporou každého, aby "zabezpečil, že nasledujúce stretnutie (o Sýrii) bude lepšie".

De Misturovo starostlivo sformulované vyhlásenie neprezrádzalo, či požiadal Moskvu, aby vyvíjala nátlak na vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, nech rokuje s opozíciou priamo.

Sýrska opozícia už dlho požaduje, aby Asad nehral v povojnovej Sýrii žiadnu rolu, o čom však vláda v Damasku odmieta čo i len uvažovať.

Lavrov vyjadril nádej, že rozhovory o Sýrii v ruskom letovisku Soči, naplánované na január alebo na február a organizované Moskvou, povzbudia dialóg medzi oboma znepriatelenými stranami. Na rozhovoroch sa majú zúčastňovať zástupcovia sýrskej vlády a opozície. Tá zväčša preferuje stretnutia s vládou pod dohľadom OSN v Ženeve.