Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Mistura vyzval bojovníkov napojených na al-Káidu, aby opustili Aleppo

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura. Foto: TASR/AP

Osobitný vyslanec OSN De Mistura takisto požiadal ruské a sýrske sily, aby okamžite zastavili bombardovanie Aleppa zo vzduchu a poskytli militantom zo skupiny Džabhat Fath aš-Šám čas opustiť mesto.

Ženeva 6. októbra (TASR) - Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura vyzval dnes bojovníkov napojených na teroristickú sieť al-Káida v povstalcami ovládaných častiach severosýrskeho mesta Aleppo, aby z tejto oblasti odišli.

De Mistura takisto požiadal ruské a sýrske sily, aby okamžite zastavili "bombardovanie Aleppa zo vzduchu" a poskytli tak militantom zo skupiny Džabhat Fath aš-Šám - predtým známej ako Front an-Nusra - čas opustiť mesto.

Vyslanec OSN tiež vyhlásil, že ak militanti "dôstojne" zložia zbrane a rozhodnú sa odísť, on "osobne" ich bude sprevádzať. De Mistura povedal, že militanti v podstate zadržiavajú v Aleppe ako "rukojemníkov" približne 275.000 ľudí. OSN pokladá Front an-Nusra za teroristickú organizáciu, pripomenula tlačová agentúra AP.

De Mistura uviedol, že vo východnej časti Aleppa sa nachádza maximálne 900 bojovníkov bývalého Frontu an-Nusra, teda sýrskej odnože teroristickej siete al-Káida, a budú "potrebovať určité záruky", že im umožnia skutočne bezpečný prechod do susednej provincie Idlib.

Vyslanec sa stretol dnes s novinármi v Ženeve.