Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vyslanec USA: Boj o iracký Mósul sa blíži do záverečných fáz

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Miestni irackí predstavitelia však upozornili, že potrebujú od USA a ostatných členov medzinárodného spoločenstva ďalšie financie, aby obnovili územia nedávno dobyté od extrémistov.

Hamám al-Alíl 15. mája (TASR) - Vysokopostavený predstaviteľ Spojených štátov Brett McGurk dnes vyhlásil, že boj zameraný na opätovné dobytie irackého mesta Mósul od teroristickej skupiny Islamský štát (IS) sa blíži do "záverečných fáz".

McGurk, osobitný vyslanec prezidenta USA v medzinárodnej koalícii proti IS, uviedol, že iracké sily "totálne porážajú" IS v jednej z najťažších mestských bitiek od druhej svetovej vojny. Avšak podľa jeho slov miestni irackí predstavitelia upozornili, že potrebujú od USA a ostatných členov medzinárodného spoločenstva ďalšie financie, aby obnovili územia nedávno dobyté od extrémistov.

McGurk poskytol tlačovej agentúre AP rozhovor zo zariadenia na čistenie vody v meste Hamám al-Alíl južne od Mósulu.

Iracké sily vedú v Mósule boj proti militantom IS za výraznej pomoci koalície vedenej Spojenými štátmi a pomaly sa blížia k obkľúčeniu zvyšných štvrtí západného Mósulu, ktoré ešte ovláda Islamský štát.

Návšteva McGurka nasleduje týždeň a pol po tom, čo iracké sily podporované Spojenými štátmi začali podnikať útoky na severozápadný okraj Mósulu v snahe obkľúčiť staré mesto, kde bojovníci IS údajne zadržiavajú vyše 200.000 civilistov ako rukojemníkov alebo živé štíty.

Operácia zameraná na znovudobytie Mósulu od IS sa oficiálne začala vlani v októbri a v januári bola východná polovica mesta vyhlásená za "úplne oslobodenú". Kým prvé týždne mósulskej operácie priniesli sériu rýchlych víťazstiev a územných ziskov, boj o západnú časť mesta zničil tamojšiu infraštruktúru a spôsobil aj veľké obete na životoch civilistov.

Spojené štáty v marci pripustili, že ich sily podnikli nálet na západný Mósul, pri ktorom podľa svedkov zahynulo vyše 100 ľudí. Informáciu, že tento nálet vyústil do strát na životoch civilistov, však nepotvrdili s tým, že ministerstvo obrany tento prípad vyšetruje.

Vysokopostavený veliteľ irackej armády poskytol v nedeľu vyhlásenie, že vládne sily spustili novú operáciu zameranú na vyhnanie IS zo štyroch štvrtí v západnom Mósule - z Irajbí, Rifáí, Iktísadín a zo Štvrte 17. júla.