Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Vyslanec USA vyzval Afriku na pomoc v boji s klimatickou zmenou

Prudký dážd prší počas cyklónu Gombe v provincii Nampula v Mozambiku. Foto: TASR/AP

Kerry pripomenul záplavy v Juhoafrickej republike (JAR), Mozambiku a Ugande, ktoré usmrtili stovky ľudí a ďalšie desaťtisíce museli opustiť svoje domovy.

Dakar 16. septembra (TASR) - Vyslanec USA pre klímu John Kerry vo štvrtok vyzval africké krajiny, aby na novembrovom klimatickom summite OSN v Egypte pomohli prekonať rozdiely medzi bohatými a chudobnými krajinami. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Kerry na stretnutí s ministrami životného prostredia afrických krajín v senegalskej metropole Dakar povedal, že podľa niektorých ľudí majú klimatickú zmenu riešiť bohaté krajiny, ktoré na nej majú historicky najväčší podiel. Dodal však, že boj proti súčasným hodnotám emisií je celosvetový problém.

"Matka príroda" podľa jeho slov nezaznamenáva, odkiaľ emisie pochádzajú. Takisto pripomenul zhoršujúci sa vplyv klimatickej zmeny na Afriku.

"(Klimatická) kríza tu v Afrike je naliehavejšia, než v niektorých iných častiach sveta," povedal Kerry. Pripomenul záplavy v Juhoafrickej republike (JAR), Mozambiku a Ugande, ktoré usmrtili stovky ľudí a ďalšie desaťtisíce museli opustiť svoje domovy. Dodal, že v dôsledku rekordného sucha v oblasti Afrického rohu trpí viac ako 18 miliónov ľudí nedostatkom potravín.

Klimatický summit OSN (COP27) sa uskutoční 6. až 18. novembra v meste Šarm aš-Šajch na pobreží Červeného mora.