Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Výsledky parlamentných volieb v Írsku potvrdili zložitú situáciu

Írský premiér Enda Kenny hlasuje v parlamentných voľbách. Foto: TASR/AP

Dnešné výsledky znamenajú, že najväčšou stranou v 158-člennom parlamente zostáva Fine Gael s 50 poslancami, oproti voľbám v roku 2011 však stratila 26 kresiel.

Dublin 3. marca (TASR) - V Írsku dnes po nočnom opakovanom prerátaní hlasov v spornom obvode zverejnili konečné výsledky parlamentných volieb, ktoré sa uskutočnili v piatok 26. februára.

Tlačová agentúra AP informovala, že posledné dve parlamentné kreslá vo volebnom obvode Longford-Westmeath obsadia politici zo strán odchádzajúcej koaličnej vlády liberálno-konzervatívnej strany Fine Gael a Labouristickej strany.

Dnešné výsledky znamenajú, že najväčšou stranou v 158-člennom parlamente zostáva Fine Gael s 50 poslancami, oproti voľbám v roku 2011 však stratila 26 kresiel. Druhá najväčšia strana, hlavná opozičná Fianna Fáil viac ako zdvojnásobila počet svojich poslancov na 44 (dosiaľ ich mala 19) a ľavicová Labouristická strana prišla o 30 parlamentných kresiel a skončila so siedmimi poslancami.

Írsko teraz čakajú dlhé týždne vyjednávaní, kým sa ukáže, či dokáže vodca Fine Gael, premiér Enda Kenny, poskladať novú koalíciu. Hlavné politické strany, Fine Gael a Fianna Fáil, sa doteraz nikdy o moc nedelili.

Do parlamentu sa ďalej dostali: nacionalistická strana Sinn Féin (23 poslancov), Nezávislí (12 poslancov), Nezávislá aliancia (6), stredoľavá Anti-Austerity Alliance-People Before Profit (6), Independents 4 Change (4), Sociálni demokrati (3), Strana zelených (2), Workers and Unemployed Action (1).

Sinn Féin, ktorá dosiahla svoj najlepší výsledok v parlamentných voľbách v Írskej republike, vylúčila možnosť koalície s ktoroukoľvek zo stredopravých strán. A šéf volebného tímu Fianna Fáil, Billy Kelleher, povedal, že jeho strana nebude "kontaktovať ani oficiálne nepožiada" Sinn Féin o podporu v akejkoľvek forme.