Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Predbežné výsledky vyvolali v Paríži protesty

Aktivistky, ktoré majú na hlave masky s podobizňou francúzskej prezdientskej kandidátky Marine Le Penovej a amerického prezidenta Donalda Trumpa protestujú v 1. kole prezidentských volieb 23. apríla 2017 vo francúzskom Henin-Beaumonte. Francúzi si dnes v prvom kole prezidentských volieb vyberajú novú hlavu štátu. Viac ako 47 miliónov voličov bude mať na výber z 11 kandidátov. Ak ani jeden z 11 kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov, čomu nasvedčujú aj prieskumy, dvaja najúspešnejší z nich postúpia do druhého kola, ktoré sa bude konať 7. mája. Foto: TASR AP

Poriadkové sily použili proti výtržníkom slzotvorný plyn a najmenej tri osoby zatkli.

Paríž 24. apríla (TASR) - Potýčky medzi rozhnevanými demonštrantami a políciou vypukli dnes večer v Paríži po oznámení zatiaľ predbežných výsledkov prvého kola prezidentských volieb vo Francúzsku, podľa ktorých postupujú do ďalšieho kola pravicová populistka Marine Le Penová a centrista Emmanuel Macron.

Niekoľko stoviek prevažne mladých ľudí vrátane anarchistov a antifašistov sa zhromaždilo na parížskom Námestí Bastily, kde polícia nasadila vysoký počet svojich príslušníkov. Niektorí z prítomných na nich hádzali fľaše a petardy. V súvislosti s protestmi bolo hlásené i podpaľovanie áut.

Poriadkové sily použili proti výtržníkom slzotvorný plyn a najmenej tri osoby zatkli.

Podľa predstaviteľa polície, na ktorého sa odvoláva agentúra AP, pri zhromaždení na Námestí Bastily nikto neutrpel zranenia. Približne 300 ľudí neskôr protestovalo aj na blízkom Námestí republiky, kde mávali červenými vlajkami a tancovali okolo vatry. Niektorí demonštranti vyjadrovali svoju nespokojnosť pospevovaním hesiel "Nie Marine a nie Macronovi!" alebo "Spáľte teraz svoje voličské preukazy!".




Kandidát krajnej ľavice Jean-Luc Mélenchon zatiaľ odmietol priznať volebnú porážku, aj keď výsledky prvého kola po zrátaní 50 percent odovzdaných hlasov mu pripisujú jasné štvrté miesto. V zverejnených predbežných výsledkoch totiž stále nie sú zarátané hlasy z veľkých miest, kde má najvyššiu podporu medzi voličmi.

Po večerných nepokojoch zadržanli vyše 140 ľudí


Potýčky medzi demonštrantmi a políciou, ktoré vypukli v nedeľu večer v centre Paríža, si vyžiadali zranenia šiestich zasahujúcich policajtov a troch účastníkov protestov proti výsledku prvého kole prezidentských volieb vo Francúzsku. Polícia zadržala vyše 140 ľudí, pričom najmenej 29 z nich vzala do väzby. Parížska policajná prefektúra vo svojom dnešnom vyhlásení uviedla, že zranenia policajtov sú ľahké.

Zhromaždenie niekoľkých stoviek prevažne mladých ľudí vrátane anarchistov a antifašistov sa konalo na Námestí Bastily, kde polícia nasadila vysoký počet svojich príslušníkov. Niektorí z prítomných hádzali na policajtov fľaše a petardy. Podpálili aj niekoľko áut.

Polícia proti nim použila slzotvorný plyn, ohlušujúce granáty, dymovnice a obušky.

Zhromaždenia nespokojných, prevažne mladých ľudí sa konali aj na ďalších miestach vo východnej časti Paríža: na Námestí Republiky, ako aj v oblasti Faubourg-Saint-Martin.

Zhromaždenie na Námestí Bastily bolo zvolané na protest proti "cirkusu", ktorým bolo prvé kolo prezidentských volieb. Do druhého kola z neho postúpil centrista Emmanuel Macron a krajne pravicová politička Marine Le Penová.

Na rozdiel od roku 2002, keď do druhého kola volieb postúpil Le Penovej otec Jean-Marie Le Pen a keď sa vo Francúzsku konali spontánne protesty proti krajnej pravici, nedeľný protest bol namierený aj proti Macronovi. Demonštranti tvrdili, že všetci hlavní kandidáti prvého kola volieb: Macron, Le Penová i konzervatívec Francois Fillon, sa uchádzali o priazeň voličov len pre to, aby "pokračovala vláda oligarchie, ktorá konfiškuje moc a okráda ľud".