Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Výsledok gréckych volieb je podľa Le Penovej fackou Európskej únii

Predsedníčka francúzsekho Národného frontu Marine Le Penová Foto: TASR/AP

Víťazstvo ľavicovej strany Syriza je podľa Le Penovej dôsledkom úsporných opatrení nanútených Grécku výmenou za poskytnutie pôžičky.

Paríž 26. januára (TASR) - Predsedníčka francúzskeho Národného frontu (FN) Marine Le Penová označila výsledok predčasných parlamentných volieb v Grécku za "veľkú demokratickú facku, ktorú dali grécki voliči Európskej únii".

Víťazstvo ľavicovej strany Syriza je podľa nej dôsledkom úsporných opatrení nanútených Grécku výmenou za poskytnutie pôžičky 240 miliárd eur, ktoré mali túto krajinu zachrániť pred krachom.

V rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL dnes Le Penová upozornila na "neslýchanú biedu", v akej sa grécky národ v dôsledku úsporných opatrení ocitol.

Spoluzodpovednosť za výsledok volieb v Grécku nesie podľa jej názoru aj francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy, ktorý v roku 2011 svojím konaním zabránil vypísaniu referenda o budúcnosti Grécka v EÚ. "Keby sme (vtedy) chceli vedieť, čo si myslí grécky ľud, neboli by sme dnes v tejto situácii," domnieva sa Le Penová.

Upozornila, že akýkoľvek pokus o "oklamanie demokracie" sa vráti ako bumerang, "s vyššou rýchlosťou a rovno do tváre toho, ktorý si myslel, že ju prekabáti".

Ako pozitívum výsledku volieb v Grécku Le Penová vníma obnovenie diskusie o užitočnosti politiky úsporných opatrení. "Vždy, keď sa toto tabu poruší a začne sa diskusia, poteším sa," uviedla.

Debata o voľbách v Grécku je podľa nej debatou o slobode. "Chceme byť slobodní? S Európskou úniou už slobodnými nie sme," tvrdí Le Penová, ktorá spresnila, že v prípade Francúzska sa to týka imigračnej, monetárnej aj poľnohospodárskej politiky.

"Nech každý zaobchádza so svojou slobodou tak, ako sa mu páči. Ak si Gréci vybrali krajnú ľavicu, je to ich problém. Ja len nechcem, aby to malo dôsledky aj pre mňa, to je - okrem iného - dôvod, prečo žiadam pozastavenie (platnosti zmluvy zo) Schengenu".

Ľavicová strana Syriza zvíťazila v nedeľňajších parlamentných voľbách v Grécku, nedosiahla však absolútnu väčšinu v zákonodarnom zbore. V Aténach sa očakáva, že prezident Karolos Papulias ešte dnes predbežne poverí lídra Syrizy Alexisa Tsiprasa vytvorením vlády, na ktoré bude mať tri dni. Ak by Tsipras neuspel, mandát by dostala druhá najsilnejšia parlamentná strana.