Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Vysoká aktivita sopky Popocatépetl pokračuje, chrlí paru, plyn a popol

Mexická sopka Popocatepetl . Foto: TASR/AP

Zatiaľ nie sú dôvody na vážne znepokojovanie, ale osobám s respiračnými problémami bolo odporučené používať ochranné rúška.

atislava 18. mája (TASR) - Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Mexiku upozorňuje občanov, že jedna z najväčších aktívnych sopiek v tejto krajine – Popocatépetl (5450 m), už mesiac chrlí so striedavou intenzitou horúcu paru, plyn a rôzne kúsky horiacich častí a popola do svojho okolia.

Sopka sa nachádza asi 80 km juhovýchodne od hlavného mesta Mexika. Mexické Národné centrum pre prevenciu živelných pohrôm intenzívne monitoruje situáciu a naďalej platí pohotovostný stupeň ohrozenia číslo 3.

Obyvateľstvo v bezprostrednej blízkosti sopky - federálne štáty Estado México, Morelos, Puebla, Tlaxcala a Federálny dištrikt hlavného mesta Mexiko City - bolo vyzvané, aby sledovalo a rešpektovalo pokyny príslušných inštitúcií, ktoré majú na starosti ochranu obyvateľstva a prípadnú evakuáciu (požiarnici, záchranná služba, červený kríž, polícia atď.). Do 12 km v celom okruhu od krátera sopky platí prísny zákaz vstupu.

V najbližšom okolí sopky je usmerňovaná doprava. Zatiaľ nie sú dôvody na vážne znepokojovanie, ale osobám s respiračnými problémami bolo odporučené používať ochranné rúška.

V hlavnom meste nie sú v dôsledku činnosti sopky zhoršené podmienky. V tejto súvislosti zatiaľ nebola obmedzená ani vnútroštátna a medzinárodná letecká doprava. Slovenské veľvyslanectvo v Mexiku bude sledovať ďalší vývoj situácie a o prípadných zmenách informovať.