Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

M. Bacheletová sa nebude uchádzať o druhé funkčné obdobie

Vysoká komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) Michelle Bacheletová počas prejavu na 50. zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) v Ženeve v pondelok 13. júna 2022. Foto: TASR/AP

Bacheletovej funkčné obdobie sa má skončiť na konci augusta.

Ženeva 13. júna (TASR) - Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová v pondelok oznámila, že sa už nebude uchádzať o druhé funkčné obdobie. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Bacheletová tak podľa AFP ukončila mesiace trvajúce špekulácie o svojich zámeroch v čase silnejúcej kritiky v súvislosti s jej laxným postojom k porušovaniu práv v Číne.

Bacheletovej funkčné obdobie sa má skončiť na konci augusta. V prejave pri príležitosti otvorenia 50. zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva v švajčiarskej Ženeve dodala, že toto okrúhle zasadnutie bude pre ňu v rámci jej funkcie posledným.

Bacheletová (70), bývalá prezidentka Čile, doteraz nekomentovala, či sa bude uchádzať aj o ďalšie štyri roky na čele svojho úradu.

Post vysokého komisára OSN pre ľudské práva zvyčajne čelí silnému politickému tlaku krajín z celého sveta. Hoci túto funkciu možno zastávať maximálne dve funkčné obdobia, takmer všetci Bacheletovej predchodcovia v nej nezotrvali dlhšie než jedno funkčné obdobie, všíma si AFP.