Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Vysoká teplota oceánu môže byť katastrofálna pre populácie rýb

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

V dôsledku klimatickej zmeny sú vlny horúčav častejšie a extrémnejšie a pre niektoré morské živočíchy môžu byť rovnako zničujúce ako pre zvieratá na súši, varovali vedci.

Londýn 24. júla (TASR) - Tohtoročná vlna horúčav v severnej oblasti Atlantického oceána môže mať katastrofálne dôsledky pre populácie rýb. Pre mnoho ľudí sú dôležitou súčasťou stravy a poskytujú im živobytie, varovali vedci a organizácia Marine Conservation Society (MCS). TASR správu prevzala z agentúry DPA.

V marci namerali najvyššiu povrchovú teplotu svetových oceánov za uplynulé roky. Americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) toto oteplenie v porovnaní s dlhodobým priemerom klasifikuje ako "za extrémom".

Oceány pohlcujú 90 percent prebytočného tepla produkovaného emisiami skleníkových plynov a neustále ich otepľuje klimatická zmena spôsobená ľudskou činnosťou. Okrem toho podľa vedcov nastali prírodné javy, ktoré rekordne zvýšili teplotu vody v severnej časti Atlantického oceánu.

V dôsledku klimatickej zmeny sú vlny horúčav častejšie a extrémnejšie a pre niektoré morské živočíchy môžu byť rovnako zničujúce ako pre zvieratá na súši, varovali vedci.

"V poslednom desaťročí vlny horúčav narušili rybolov na celom svete. Ak v severnej oblasti Atlantického oceána bude naďalej horúce počasie, podobné katastrofy môžeme očakávať čoskoro," uviedol expert Christopher Free z Kalifornskej univerzity v USA.

Trenie rýb, ktoré žijú v oceáne medzi východným pobrežím Severnej Ameriky a Európou, závisí od chladnejších vôd.

MCS sa obáva, že vysoká teplota oceánov v kombinácii so zlým medzinárodným manažmentom povedie k zníženej populácii rýb, čo by pripravilo o prácu tisíce ľudí.

Odborník Craig Donlon, vedúci oddelenia povrchov Zeme Európskej vesmírnej agentúry (ESA), tohtoročný nárast teplôt v severnej oblasti Atlantického oceána označil za "strašidelnú situáciu". Avšak dodal, že ekosystém sa prispôsobí: druhy rýb migrujúce na sever nahradia iné druhy prichádzajúce z juhu.