Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva začal návštevu Srí Lanky

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zeid Raád al Husajn počas prejavu na otvorení 28. zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva v európskom sídle OSN v Ženeve 2. marca 2015. Foto: TASR/AP

Princ Husajn plánuje navštíviť bývalé vojnové zóny na severe a východe krajine a stretnúť sa s členmi hnutí za občianske práva.


Kolombo 6. februára (TASR) - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn začal dnes štvordňovú návštevu Srí Lanky, kde chce posúdiť pokrok vo vyšetrovaní údajných vojnových zločinov a stav zmierovania v krajine. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Princ Husajn plánuje navštíviť bývalé vojnové zóny na severe a východe krajine a stretnúť sa s členmi hnutí za občianske práva. Stretne sa tiež s prezidentom Maithrípálom Sirisénom a s premiérom Ranilom Vickramasinghom, ktorí sa zaviazali vyšetriť obvinení z porušovania ľudských práv v záverečnej fáze konfliktu.

Občianska vojna na Srí Lanke sa skončila v roku 2009.

Obvineniam z vojnových zločinov a porušovaní ľudských práv čelia obe strany 26-ročného konfliktu, vládne sily i Tigre oslobodenia tamilského Ílamu (LTTE)

V záverečných mesiacoch konfliktu, keď armáda dobývala tamilské územie, zahynulo podľa odhadu OSN 40.000 civilistov.

OSN vyzvala na nezávislé súdne vyšetrenie obvinení na základe medzinárodného humanitárneho práva a na prijatie prípadných reforiem, aby sa takéto vyšetrovanie mohlo uskutočniť.

Najmenej tisíc ľudí demonštrovalo dnes v metropole Srí Lanky, Kolombe, proti návšteve vysokého komisára OSN, informovala tlačová agentúra AP. Kritizovali jeho minuloročnú správu, v ktorej upozornil na mučenie, popravy a sexuálne zneužívanie spáchané vládnymi vojakmi a na samovražedné útoky, atentáty a verbovanie detských vojakov povstalcami.

"Husajn, daj ruky preč od Srí Lanky, odsudzujeme tvoju správu," stálo na jednom z transparentov. "Žiaden súd pre vojnové zločiny, žiadni zahraniční sudcovia," uvádzal ďalší.

Vysoký komisár OSN vo svojej správe vyzval na vytvorenie osobitného súdu, v ktorom by boli zastúpení aj zahraniční sudcovia a vyšetrovatelia, pretože srílanské súdy podľa neho nie sú ešte schopné viesť spravodlivý proces s obvinenými z vojnových zverstiev.

Srí Lanka uviedla, že prijme zahraničnú pomoc, odmietla však, že by súdne prípady rozhodovali zahraniční sudcovia.