Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Americké úrady pridali ďalšie destinácie k výstrahe kvôli vírusu Zika

Zdravotníčka ukazuje vojakovi larvu komára druhu Aedes aegypti počas operácie proti šíreniu komárov druhu Aedes aegypti, ktoré prenášajú vírus Zika Foto: TASR/AP

Celkový počet ohrozených lokalít sa tak vyšplhal na 22.

Washington 22. januára (TASR) - Zdravotnícke úrady pridali osem tropických destinácií k cestovnej výstrahe ohľadom vírusu Zika, ktorý spôsobuje závažné poškodenie ľudského plodu. Aktualizovanú výstrahu vydalo dnes americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), informuje agentúra AP.

Celkový počet ohrozených lokalít sa tak vyšplhal na 22, väčšinou v Latinskej Amerike a karibskej oblasti, kde vírus Zika vypukol. Na zozname je však aj jedna africká a jedna oceánska krajina.

Novými lokalitami sú Barbados, Bolívia, Ekvádor, Guadeloupe, Guyana, Kapverdy, Samoa a Svätý Martin. Výstraha vydaná minulý týždeň obsahovala Brazíliu, Ekvádor, Francúzsku Guyanu, Guatemalu, Haiti, Honduras, Kolumbiu, Martinique, Mexiko, Panamu, Paraguaj, Portoriko, Surinam a Venezuelu.

Podľa CDC by cestu do týchto destinácií mali zvážiť predovšetkým tehotné ženy, keďže vírus Zika má spojitosť s mikrocefáliou, teda abnormálne malými rozmermi hlavy u novorodencov a s tým súvisiacim poškodením ich mozgu. Návštevníci týchto oblastí by mali dodržiavať preventívne opatrenia.

Vírus Zika prenášaný komármi môže vyvolať horúčku, vyrážky, rozličné alergické reakcie, avšak väčšina infikovaných ľudí nemá nijaké príznaky. Nakazení ľudia nie sú prenášačmi ochorenia. V Latinskej Amerike vlani zúril podobný vírus Chikungunya, ktorým sa infikovali státisíce ľudí.