Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Vystrelenie rakety Severnou Kóreou bude podľa USA veľmi provokačný čin

Severokórejský vojak stráži raketu dlhého doletu na odpaľovacej rampe v kozmodróme Sohae v Tongchang-ri 8. apríla 2012. Severná Kórea odpálila 13. apríla 2012 raketu dlhého doletu Unha-3 napriek kritike medzinárodného spoločenstva, že ide o provokáciu s cieľom vykonať skrytý test raketovej technológie. Archívna foto. Foto: TASR/AP Photo/David Guttenfelder

Podľa USA a Južnej Kórey ide o porušenie sankcií OSN. Severná Kórea tvrdí, že chce iba vyniesť svoju družicu na pozorovanie Zeme.

Washington 1. decembra (TASR) - Spojené štáty dnes odsúdili plán Severnej Kórey odpáliť tento rok už druhú raketu dlhého doletu a označili to za "veľmi provokačný čin", ktorý ohrozí mier a poruší sankcie OSN. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.

KĽDR totiž oznámila plán odpáliť raketu dlhého doletu s vesmírnym satelitom. Avizovala, že tak urobí medzi 10. a 22. decembrom. Raketa by mala vyniesť do vesmíru družicu na pozorovanie Zeme. Podľa Južnej Kórey ide len o zámienku na vykonanie raketového testu, ktorý však bude porušením zákazu OSN.

"Vystrelenie vesmírneho satelitu Severnou Kóreou bude veľmi provokačným činom, ktorý ohrozí mier a bezpečnosť v regióne," uviedla hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Victoria Nulandová v písomnom vyhlásení.

"Akékoľvek vystrelenie rakety bude priamym porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN," dodala Nulandová.

KĽDR sa pokúsila odpáliť strelu dlhého doletu už tento rok v apríli, raketa sa však krátko po štarte rozpadla. Podľa štátnej tlačovej agentúry sa severokórejskí odborníci poučili z chýb, ktoré sprevádzali aprílový neúspešný test, a vylepšili konštrukciu rakety. OSN pritom zakázala Pchjongjangu akékoľvek testy raketových technológií dlhého doletu.