Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Valné zhromaždenie OSN odsúdilo USA za ekonomické embargo voči Kube

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spojené štáty uvalili ekonomické embargo na Kubu v roku 1960 v reakcii na revolúciu vedenú Fidelom Castrom.

New York 7. novembra (TASR) - Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) schválilo vo štvrtok drvivou väčšinou hlasov už po 28. raz rezolúciu odsudzujúcu Spojené štáty za ekonomické embargo, ktoré na Kubu uvalili v 60. rokoch 20. storočia. Informovala o tom agentúra AP.

Rezolúciu schválilo 187 zo 193 členských štátov. Proti sa vyslovili len Izrael, Brazília a Spojené štáty, zatiaľ čo hlasovania sa zdržali Ukrajina a Kolumbia.

Rovnakú vlaňajšiu rezolúciu, vyzývajúcu USA na ukončenie embarga, podporilo 189 štátov a dva sa vyslovili proti, pričom nikto sa hlasovania nezdržal.

Rezolúcie VZ OSN nie sú právne záväzné a sú nevynútiteľné, no odrážajú názory medzinárodného spoločenstva, ktoré takýmito uzneseniami každoročne dáva USA najavo ich izolovanosť v otázke embarga voči Kube, konštatuje AP.

Spojené štáty uvalili ekonomické embargo na Kubu v roku 1960 v reakcii na revolúciu vedenú Fidelom Castrom a s ňou spojené znárodnenie nehnuteľností patriacich americkým spoločnostiam i občanom. O dva roky neskôr USA embargo rozšírili.