Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

VZ OSN zasadne v spojitosti s konfliktom medzi Izraelom a Hamasom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Konfliktom medzi Izraelom a hnutím Hamas sa v utorok bude zaoberať aj Bezpečnostná rada OSN (BR OSN).

New York 23. októbra (TASR) - Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) vo štvrtok zasadne, aby prerokovalo konflikt medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas. TASR správu prevzala v pondelok z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na oznámenie predsedu VZ OSN Dennisa Francisa.

Zasadnutie sa uskutoční v sídle OSN v New Yorku vo štvrtok o 10.00 h miestneho času (16.00 h SELČ). Francisa o zvolanie tohto stretnutia oficiálne požiadalo viacero krajín vrátane Jordánska, ktoré zastupuje skupinu arabských krajín, Ruska, Sýrie, Bangladéša, Vietnamu a Kambodže.

Konfliktom medzi Izraelom a hnutím Hamas sa v utorok bude zaoberať aj Bezpečnostná rada OSN (BR OSN). Tej sa zatiaľ nepodarilo schváliť rezolúciu o tomto konflikte, pripomína AFP.

Minulý pondelok (16. októbra) odmietla návrh rezolúcie predloženej Ruskom, ktorá žiadala humanitárnu prestávku. Tento návrh podporilo päť krajín z 15-člennej BR OSN. Text odsudzoval všetky formy násilia voči civilistom, nespomínal však hnutia Hamas.

V stredu 18. októbra Spojené štáty vetovali návrh rezolúcie predloženej Brazíliou, ktorá žiadala humanitárnu pomoc pre Palestínčanov v pásme Gazy. Rezolúciu podporilo 12 z 15 členov BR OSN. Rusko a Británia sa hlasovania zdržali a proti návrhu hlasovali len USA. Tie však ako stály člen BR OSN majú právo veta, pripomína AFP.