Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vzdušná ofenzíva na Aleppo nepoľavuje, už ráno bolo 10 mŕtvych

Archívna snímka v Aleppa Foto: TASR AP

Vysoké počty obetí vrátane ranených ľudí preťažujú už i tak zdecimované a preplnené nemocnice či provizórne zdravotnícke strediská. Mnoho z nich bolo počas sýrskej vojny zbombardovaných.

Bejrút 26. septembra (TASR) - Ďalšie nálety sa uskutočnili v noci nadnes na východnú časť sýrskeho mesta Aleppo a pripravili o život ďalších ľudí. Informovali o tom aktivisti. Nie sú teda žiadne náznaky, že ofenzíva sýrskej vlády, zameraná na opätovné dobytie časti mesta kontrolovanej povstalcami, poľavuje.

Letecké útoky sýrskej vlády dôrazne odsúdili západné krajiny, ktoré ostro kritizujú aj Rusko, hlavného podporovateľa sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Moskva podniká tiež vlastné vzdušné útoky a poskytuje tak podporu provládnym silám, informuje agentúra DPA.

Aktivista z východného Aleppa Jásín Abú Ráid uviedol, že pri ranných náletoch zahynulo najmenej desať ľudí vrátane detí.

Počas týždňa, keď už stroskotalo prímerie sprostredkované Washingtonom a Moskvou a keď sýrska vláda spolu so spojencami vrátane Ruska znovu začala s intenzívnymi náletmi, zomrelo vyše 237 ľudí, tvrdí Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

"Nálety dnes cielia na každú jednu štvrť vo východnej časti Aleppa," povedal pre agentúru DPA aktivista Baháa Halabí. "Situácia je katastrofálna," dodal.

Cieľom náletov je zrejme oslabiť pozície povstalcov a následne umožniť provládnym silám podniknúť komplexný pozemný útok na východné časti Aleppa.

Sýrska vláda minulý týždeň oznámila začiatok pozemnej ofenzívy, bol však veľmi neistý, pretože ozbrojená opozícia reagovala ráznym odporom.

Východné Aleppo obliehajú vládne sily už od júla a obyvatelia hlásia ubúdanie zásob základných potrieb, napríklad potravín a liekov. Vážne poškodené boli aj zásobárne vody.

Vysoké počty obetí vrátane ranených ľudí preťažujú už i tak zdecimované a preplnené nemocnice či provizórne zdravotnícke strediská. Mnoho z nich bolo počas sýrskej vojny zbombardovaných.