Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Spojenci opäť bombardovali Islamský štát pri meste Kobané

Archívna snímka, dym stúpa z pozícií bojovníkov Islamského štátu v meste Kobané Foto: TASR/AP

Cieľom útokov je vytlačiť z mesta zvyšky síl organizácie IS, proti ktorej vedú v tejto oblasti pozemnú vojnu kurdské jednotky.

Washington 28. januára (TASR) - Vzdušné sily Spojených štátov a ich spojencov podnikli za posledných 24 hodín 13 leteckých útokov v okolí sýrskeho mesta Kobané. Cieľom útokov je vytlačiť z mesta zvyšky síl organizácie Islamský štát (IS), proti ktorej vedú v tejto oblasti pozemnú vojnu kurdské jednotky. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Pri vzdušných útokoch v okolí Kobané spojenci zasiahli 12 taktických jednotiek Islamského štátu, jedno vozidlo, deväť palebných pozícií militantov, zhromaždisko, ako aj tri budovy, ktoré boli v rukách IS, uvádza sa vo vyhlásení velenia spojeneckých síl.

Podľa vyhlásenia amerického ministerstva obrany (Pentagónu) sa z mesta Kobané, ležiaceho pri sýrsko-tureckej hranici, podarilo v priebehu štyri mesiace trvajúcich bojov vyhnať 90 percent militantov IS.

Šesť leteckých útokov, ktoré spojenci uskutočnili v Iraku, kde Islamský štát zaznamenal veľké územné zisky, sa zameralo na mestá Asad, Kirkúk, Mosul a Sindžár. Podľa vyhlásenia velenia spojeneckých síl boli pri útokoch zasiahnuté taktické jednotky IS, ich kontrolné stanovištia, šesť budov a šesť prepravných kontajnerov.