Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Vzorky živého antraxu zaslala armáda USA omylom aj do Austrálie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Luis M. Alvarez

Ministerstvo vnútra nariadilo v tejto súvislosti hĺbkové vyšetrovanie celého prípadu.

Washington 30. mája (TASR) - Austrália je druhou krajinou, do ktorej zariadenia americkej armády neúmyselne zaslali vzorky živých baktérií antraxu, oznámil to v noci nadnes Pentagón a dodal, že rozsah omylom zaslaných vzoriek obsahujúcich živé baktérie antraxu bol omnoho väčší, ako pôvodne informoval. Napísala to agentúra AP.

Pentagón sa domnieva, že podozrivé vzorky antraxu dostalo celkovo 24 laboratórií v 11 štátoch vrátane dvoch v zahraničí - Južnej Kórei a Austrálii.

Ministerstvo vnútra nariadilo v tejto súvislosti hĺbkové vyšetrovanie celého prípadu, ako aj postupy v zariadeniach rezortu obrany, zamerané na deaktiváciu vzoriek určených na výskum, dodala agentúra DPA.

Pentagón odporúčal všetkým laboratóriám, ktoré dostali podozrivé zásielky, "aby prestali pracovať s týmito vzorkami", pokým nedostanú ďalšie inštrukcie od ministerstva obrany a Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktoré začalo prípad vyšetrovať.

Vzorky obsahovali iba veľmi malé množstvo živých baktérií antraxu a pre verejnosť nepredstavujú riziko, pričom ohrozenie zamestnancov laboratórií je minimálne, zdôraznil Pentagón.

Ministerstvo obrany vo štvrtok potvrdilo, že dve zariadenia americkej armády v štátoch Utah a Maryland omylom poslali živé baktérie antraxu do súkromných laboratórií v deviatich amerických štátoch a na americkú vojenskú základňu v Južnej Kórei. Zásielky boli doručené od marca 2014 do apríla 2015 v rámci vývoja terénnych testov na zisťovanie biologických hrozieb.

Keď sú baktérie alebo spóry antraxu (slezinovej sneti) v ovzduší, môžu spôsobiť smrteľnú chorobu nazývanú pľúcny (inhalačný) antrax. To sa stalo v roku 2001, keď antrax poslali americkou poštou vládnym úradom a médiám, čo si vyžiadalo päť ľudských životov.