Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vzťahy Maďarska a Ukrajiny sa vyostrili kvôli dvojakému občianstvu

Ilustračné foto Foto: TASR/Jaroslav Cucák

Ukrajinské úrady momentálne preverujú mechanizmy, akými Maďarsko poskytuje finančnú pomoc príslušníkom svojej menšiny v Zakarpatskej oblasti.

Kyjev 21. septembra (TASR) - Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin v piatok vyhlásil, že Maďarsko sa "škandálom s rozdávaním" maďarských pasov v Zakarpatskej oblasti na západe Ukrajiny priblížilo k "červenej čiare".

V rannej relácii televízie 1+1 Klimkin avizoval, že Ukrajina na najbližších rokovaniach s Budapešťou predostrie viacero sporných otázok, medzi ktorými budú aj programy finančnej pomoci Maďarska v Zakarpatsku a predlžovania prechodného obdobia nového ukrajinského zákona o vzdelávaní, ktorý posilňuje rolu ukrajinského jazyka na základných školách.

Kvôli tomuto jazykovému sporu Maďarsko tento rok už trikrát zablokovalo schôdzku šéfov diplomacií členských štátov NATO s ich ukrajinským kolegom.

Klimkin v rozhovore pre televíziu 1+1 vyhlásil, že "Maďari nebudú len tak rozdávať občianstvo a nebudú manipulovať našimi občanmi".

Ďalej spresnil, že ukrajinské úrady momentálne preverujú mechanizmy, akými Maďarsko poskytuje finančnú pomoc príslušníkom svojej menšiny v Zakarpatskej oblasti. Pripomenul, že v danej oblasti žije do 110.000 Maďarov, pričom vlani finančnú pomoc z Maďarska dostalo 22.000 z nich.

Klimkin týmito slovami podľa agentúry UNIAN reagoval na vyhlásenie svojho maďarského kolegu Pétera Szijjártóa, ktorý varoval pred recipročnými krokmi Budapešti v prípade, že Ukrajina vyhostí maďarského konzula za rozdávanie pasov v Berehove.

Napätie vo vzťahoch medzi Maďarskom a Ukrajinou sa vyostrilo po tom, ako Maďarsko na svojom konzuláte v zakarpatskom meste Berehove (Beregszász) začalo ukrajinským občanom maďarského pôvodu vydávať maďarské pasy.

Videá s etnickými Maďarmi, ako v Zakarpatskej oblasti Ukrajiny skladajú maďarský štátny sľub, sa objavili aj na ukrajinských webových stránkach.

Szijjártó vo štvrtok odsúdil pokusy ukrajinských úradov o zastrašovanie etnických Maďarov žijúcich v Zakarpatskej oblasti. Šéf maďarskej diplomacie pripomenul, že námietky Ukrajiny proti dvojakému občianstvu svedčia o jej nepripravenosti na integráciu do EÚ.