Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Zlepšeniu vťahov so Západom nestojí nič v ceste, vyhlásil Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Foto: TASR/AP

Vzťahy medzi Ruskom a západnými krajinami poznačilo napätie, ktoré vzniklo po ruskej anexii Krymu a nepokojoch na východe Ukrajiny.

Moskva 19. apríla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin nevidí dôvod, prečo by sa vzťahy Ruska so Západom nemohli zlepšiť. Tie sú poznačené napätím, ktoré vzniklo po ruskej anexii Krymu a nepokojoch na východe Ukrajiny.

V dnes odvysielanom rozhovore pre štátnu televíziu Rossija 1 na otázku, či si myslí, že sa vzťahy so Západom do konca roka zlepšia, Putin podľa agentúry AP odpovedal: "Nezávisí to od nás alebo len od nás. Závisí to od našich partnerov."

"Predpokladám, že nejestvuje nič, čo by bránilo normalizácii a normálnej spolupráci (so Západom)," uviedol ďalej Putin.

Šéf Kremľa zároveň vyjadril uspokojenie nad tým, že novým generálnym tajomníkom NATO sa stane bývalý nórsky premiér Jens Stoltenberg, ktorý sa svojej funkcie ujme v októbri.

"Máme veľmi dobré vzťahy, aj osobné. Je to veľmi seriózny a zodpovedný človek," povedal o novom generálnom tajomníkovi NATO Putin.

Ruský prezident v rozhovore taktiež povedal, že vyznamená niektorých vojakov, ktorí sa zúčastnili operácie na Kryme.

Spojené štáty a Európska únia obviňujú Rusko z podnecovania nepokojov na východe Ukrajiny, kde proruskí separatisti obsadili vládne budovy a policajné stanice vo viacerých mestách.