Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kvôli Wagnerovej opere odvolali riaditeľa divadla v Novosibirsku

Niekoľko tisíc ľudí protestuje v ruskom Novosibirsku 29. marca 2015 Foto: TASR/AP

Proti kontroverznej inscenácii demonštrovali v nedeľu pred budovou divadla v meste Novosibirsk tisícky ľudí.

Moskva 30. marca (TASR) - Ruský minister kultúry Vladimir Medinskij odvolal v nedeľu riaditeľa Novosibírskej štátnej opery a baletu kvôli modernému zinscenovaniu romantickej opery nemeckého skladateľa Richarda Wagnera Tannhäuser, ktorej spracovanie urazilo predstaviteľov tamojšej pravoslávnej cirkvi. Informovala o tom agentúra AP.

Proti kontroverznej inscenácii demonštrovali v nedeľu pred budovou divadla v meste Novosibirsk tisícky ľudí, pobúrení modernou verziou tejto klasickej opery zasadenej do súčasných reálií. Táto adaptácia podľa nich útočí na kresťanské hodnoty a je odrazom hodnôt dekadentného Západu.

"Pravoslávna cirkev je základom veľkej ruskej kultúry," stálo na jednom z transparentov, ktoré niesli protestujúci v Novosibirsku, ktoré je s počtom 1,5 milióna obyvateľov tretím najväčším mestom Ruska.

Demonštranti mávali národnými vlajkami, medzi ktorými sa objavili aj portréty ruského prezidenta Vladimira Putina zobrazeného na ruskej národnej trikolóre, ale tiež na čierno-oranžových pruhoch, ktoré sú tzv. stuhou sv. Juraja. Tento symbol sa spája s pamiatkou víťazstvo Ruska v druhej svetovej vojne a aktuálne sa podľa agentúry AP nosí na vyjadrenie podpory proruským separatistom bojujúcim na východe Ukrajiny.

Niekoľko tisíc ľudí protestuje v ruskom Novosibirsku 29. marca 2015
Foto: TASR/AP

Kontroverzné zinscenovanie Wagnerovej opery Tannhäuser spôsobilo v uplynulých týždňoch v Rusku veľký škandál. Do verejnej diskusie sa okrem cirkvi zapojilo aj množstvo osobností tamojšieho kultúrneho života, ktoré vystúpili na obranu moderného spracovania tohto hudobného diela z 19. storočia.

Medinskij však napriek tomu v nedeľu odvolal Borisa Mezdriča z postu riaditeľa Novosibírskej štátnej opery a baletu. Mezdrič toto divadlo viedol už v rokoch 2001-2008, a následne od roku 2011.

Šéf rezortu kultúry na jeho miesto dosadil Vladimira Kechmana, ktorý je šéfom Michajlovského divadla v Petrohrade. Kechman pre agentúru TASS uviedol, že bude riadiť obe divadlá súčasne.