Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Walesa kolaboroval s komunistami, tvrdí poľský Ústav pamäti národa

Exprezident Poľskej republiky a bývalý líder Solidarity Lech Walesa Foto: TASR/Pavel Neubauer

Walesa už dávnejšie pripustil podpísanie záväzku, na základe ktorého sa stal informátorom, stále však trvá na tom, že sa na tejto činnosti nikdy nezúčastňoval.

Varšava 18. februára (TASR) - Bývalý poľský prezident a zakladateľ hnutia Solidarita Lech Walesa bol v rokoch 1970-76 plateným informátorom komunistických tajných služieb. Vyplýva to z nedávno získaných dokumentov, informoval dnes poľský Ústav pamäti národa (IPN), ktorý citovala agentúra AP.

Hoci Walesa bol už dávnejšie pripustil podpísanie záväzku, na základe ktorého sa stal informátorom, stále trvá na tom, že sa na tejto činnosti nikdy nezúčastňoval. V roku 2000 ho špeciálny súd ohľadom tejto záležitosti očistil. Bývalý robotnícky predák v týchto spisoch vystupuje pod krycím menom Bolek.

Riaditeľ IPN Lukasz Kamiňski uviedol, že predmetné dokumenty boli skonfiškované tento týždeň z domu posledného komunistického ministra vnútra Czeslawa Kiszczaka, ktorý zomrel vlani v novembri. Obsahujú Walesom podpísané záväzné prehlásenie o poskytovaní informácií poľským tajným službám.

Súbor 279 strán dokumentov sa javí ako autentický a bude zverejnený v príhodnom čase, uviedol Kamiňski na tlačovej konferencii s tým, že historici potrebujú čas na ich dôkladnú analýzu.

Okrem uvedeného prehlásenia medzi skonfiškovanými dokumentmi figurujú aj stránky hlásených správ a potvrdenky o prijatí peňazí podpísané Walesom. Sedemdesiatdvaročný exprezident, ktorý je momentálne mimo svojej krajiny, na dnešné vyhlásenie IPN bezprostredne nereagoval.

Walesa bol významnou postavou v snahách Poľska a východnej Európy o slobodu, ktoré v roku 1989 prispeli k pádu komunistického režimu a železnej opony bez krvipreliatia. V roku 1980 založil hnutie Solidarita, ktoré vzišlo z robotníckych protestov. Prezidentom Poľska bol v rokoch 1990-95.