Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Wang I sa stretne s Bidenovým poradcom pre národnú bezpečnosť

Šéf čínskej diplomacie Wang I. Foto: TASR/AP

Práve Taiwan pritom zostáva najspornejšou otázkou medzi USA a Čínou.

Peking 26. júna (TASR) - Najvyššie postavený čínsky diplomat Wang I navštívi v piatok Thajsko, kde sa stretne s poradcom amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom, oznámilo čínske ministerstvo zahraničných vecí v Pekingu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Podľa dohody Číny a Spojených štátov absolvuje Wang I nové kolo stretnutí s poradcom pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom zo Spojených štátov v Bangkoku," spresnilo ministerstvo vo vyhlásení s tým, že Wang I bude v Thajsku až do pondelka budúceho týždňa.

Stretnutie Sullivana a hlavného čínskeho diplomata prichádza mesiac po tom, čo prezidentské voľby na Taiwane vyhral Laj Čching-te, ktorého Peking považuje za nebezpečného separatistu, pripomína britský denník Financial Times. Nového taiwanského prezidenta majú inaugurovať v máji.

Práve Taiwan pritom zostáva najspornejšou otázkou medzi USA a Čínou. Peking, ktorý považuje Taiwan za súčasť svojho suverénneho územia, obviňuje Spojené štáty z miešania sa do jeho vnútorných záležitostí ohľadne ich prístupu k tomuto ostrovnému štátu vrátane predaja defenzívnych zbraní, píše denník.