Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Wang I v rozhovore s Kulebom poprel predaj smrtiacich zbraní Rusku

Šéf čínskej diplomacie Wang I. Foto: TASR/AP

Peking tiež dlhodobo čelí obvineniam, že dodáva Rusku smrtiace zbrane, ktoré však popiera.

Peking 18. februára (TASR) - Čínsky minister zahraničných vecí Wang I tvrdí, že Peking nepredáva Rusku tzv. smrtiace zbrane, ktoré by mohlo použiť vo vojne na Ukrajine. Wang I to povedal svojmu ukrajinskému rezortnému kolegovi Dmytrovi Kulebovi, s ktorým sa stretol na okraji Mníchovskej bezpečnostnej konferencie, informovala v nedeľu agentúra AFP.

Wang I v sobotu Kulebovi povedal, že Čína "nevyužíva situáciu a nepredáva smrtiace zbrane do konfliktných oblastí či ani stranám (zapojeným do) konfliktu", uviedol v nedeľu čínsky čínsky rezort diplomacie.

Čína sama seba označuje za "neutrálnu" čo sa týka vojny na Ukrajine. Moskvu však za inváziu na Ukrajinu odmietla odsúdiť, čím si vyslúžila medzinárodnú kritiku. S Ruskom zároveň v ostatných rokoch zintenzívnila hospodársku spoluprácu aj diplomatické kontakty a ich vzájomné strategické partnerstvo sa od začiatku invázie prehĺbilo.

Peking tiež dlhodobo čelí obvineniam, že dodáva Rusku smrtiace zbrane, ktoré však popiera. Najnovšie sa tak stalo prostredníctvom ministra Wanga I v rozhovore s Kulebom.

"Bez ohľadu na to, ako sa zmení medzinárodná situácia, Čína dúfa, že čínsko-ukrajinské vzťahy sa budú vyvíjať normálne a budú ďalej prospešné pre obe krajiny," povedal šéf čínskej diplomacie svojmu ukrajinskému náprotivku.

Wang I podľa vyhlásenia ministerstva v rozhovore ďalej zdôraznil, že Čína sa zasadzuje za politické urovnanie konfliktu a mierové rozhovory. "Budeme naďalej zohrávať konštruktívnu úlohu pri dosahovaní skorého ukončenia vojny a obnove mieru," Kulebovi s tým, že aj keď existuje hoci "len záblesk nádeje na mier" na Ukrajine, tak sa Čína svojho úsilia v tomto smere nevzdá.