Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

SMUTNÉ ČÍSLO: Vojna je každodennou realitou pre 300.000 detí

Chlapec stojí pred obchodom zničeným bombardovaním sýrskou armádou v Idlibe, archívne foto Foto: TASR/AP

Združenie WAPA International pri tejto príležitosti predstavilo svoju novú osvetovú kampaň.

Brusel 12. februára (TASR) - Vojna je každodennou realitou pre 300.000 detí vo svete. Uviedlo to v dnes zverejnenej správe v Bruseli medzinárodné združenie vojnou zasiahnutých ľudí WAPA International, v predvečer Medzinárodného dňa proti využívaniu detí ako vojakov.

Združenie WAPA International pri tejto príležitosti predstavilo svoju novú osvetovú kampaň na túto tému. Kampaň sa točí okolo krátkeho filmu belgickej režisérskej dvojice Florine Perpétovej a Victorine Michelovej, ktorý natočili v rôznych mestách Belgicka s mladými hercami z celej krajiny.

Prostredníctvom trojminútového filmu s názvom Detská hra približne 300.000 detí žijúcich v rôznych oblastiach sveta nie je vojna hrou ale každodennou realitou.

Film v dvoch paralelných líniách ukazuje deti zo Západu, ktoré sa "hrajú" na vojnu na ihrisku a v domácom prostredí a súčasne aj africké deti, ktoré používajú skutočné zbrane.

WAPA International sa snaží pomáhať detským obetiam vojen, z ktorých mnohé sú bývalí vojaci. Združenie finančne podporuje partnerskú organizáciu na severe Ugandy. Ide o oblasť, ktorá spustošená takmer 20 rokov trvajúcimi ozbrojenými konfliktami. Počas tohto obdobia bolo naverbovaných za vojakov až okolo 60.000 detí, uviedla v dnešnej správe Solveig Vinamontová, jedna zo zakladateliek tohto združenia.

Ugandský partner WAPA International rozbehol štyri programy v prospech obetí vojny, od nákupu dobytka, cez poskytovanie mikroúverov, zdravotnej starostlivosti a zabezpečovanie vzdelávacích programov.

OSN vyhlásilo 12. február za Medzinárodný deň proti využívaniu detí ako vojakov s cieľom zvýšiť informovanosť o tejto problematike a získať podporu pre kampaň "Zero Under 18" (nijakí vojaci mladší než 18 rokov). OSN by tiež chcela presadiť univerzálnu ratifikáciu Opčného protokolu k Dohovoru o právach dieťaťa o účasti detí v ozbrojených konfliktoch.