Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Washington, D.C. sa chce stať opäť štátom

O vyše dva týždne si nebudú Američania vyberať len nového prezidenta či kongresmanov. Obyvatelia hlavného mesta budú 8. novembra rozhodovať o tom, či sa Washington, D.C. stane štátom. D.C. je jediným územím v Spojených štátoch, ktoré nepatrí do žiadneho štátu. Existuje samostatne, má osobitný štatút dištriktu. V minulosti sa to pokúsil niekoľkokrát zmeniť, ale bez výsledku. Predstavitelia D.C. si myslia, že teraz je správny čas vyskúšať to znovu. Foto: TASR/Michaela H. Janotová

D.C. je jediným územím v Spojených štátoch, ktoré nepatrí do žiadneho štátu. Existuje samostatne, má osobitný štatút dištriktu.

Washington 22. októbra (TASR) – O vyše dva týždne si nebudú Američania vyberať len nového prezidenta či kongresmanov. Obyvatelia hlavného mesta budú 8. novembra rozhodovať o tom, či sa Washington, D.C. stane štátom.

D.C. je jediným územím v Spojených štátoch, ktoré nepatrí do žiadneho štátu. Existuje samostatne, má osobitný štatút dištriktu. V minulosti sa to pokúsil niekoľkokrát zmeniť, ale bez výsledku. Predstavitelia D.C. si myslia, že teraz je správny čas vyskúšať to znovu.

Starostka Muriel Bowserová uviedla, že téma je opäť zrelá na akciu. V Bielom dome bude nový prezident – snáď demokrat, dúfa starostka, a zloženie Kongresu tiež môže byť iné. Demokratická kandidátka na prezidentku Hillary Clintonová snahy D.C. podporila.

Washington tiež podľa starostky od prvých pokusov o zmenu pred desiatkami rokov už ukázal a dokázal, že si je schopný zodpovedne vládnuť sám. Navyše, podpora štátnosti je momentálne medzi obyvateľmi mesta vysoká. Zmenu si podľa prieskumu denníka Washington Post želá sedem z desiatich obyvateľov.

Obyvatelia Washingtonu, D.C. sa budú v referende vyjadrovať nielen k tomu, či chcú, aby sa dištrikt stal štátom, ale vyjadria aj súhlas alebo nesúhlas s navrhovanou ústavou a s navrhovaným názvom.

Predstavitelia hlavného mesta zverejnili návrh ústavy nového štátu už v máji. Obyvatelia mali dva mesiace na vyjadrenie pripomienok. Väčšina sa týkala názvu nového štátu.

Štát Washington to nemôže byť, keďže ten už existuje na severozápade Spojených štátov. V návrhoch zazneli mená ako Anacostia a Potomac podľa rovnomenných riek pretekajúcich mestom, Štát hlavného mesta, Nový Washington, D.C a Nová Kolumbia. Napokon poslanci D.C. tento týždeň jednoznačne odsúhlasili názov Štát Washington, D.C.

Ak by bol Washington D.C. štátom, mal by okrem iného plnú rozpočtovú a legislatívnu autonómiu a jeho obyvatelia by mali plné zastúpenie v Kongrese. “Chceme zabezpečiť, aby bolo s obyvateľmi Dištriktu Kolumbia zaobchádzané ako s každým iným Američanom. To môžeme dosiahnuť len so štátnosťou a plnou reprezentáciou,“ povedala pre médiá starostka Washingtonu, D.C. Muriel Bowserová.

Zmeniť si štatút sa Washington, D.C. snažil v minulosti už niekoľkokrát. Dá sa to tromi spôsobmi: zmenou ústavy, schválením zákona udeľujúceho štátnosť a formálnou petíciou predloženou Kongresu a žiadajúcou pripustenie D.C. do únie štátov. Prvá možnosť je náročná. Pokiaľ ide o druhú, tak návrh takého zákona leží na pracovnom stole Kongresu už tri roky. Preto sa D.C. rozhodol pre tretiu možnosť.

Ak sa obyvatelia 8. novembra vyjadria za, tak potom predstavitelia Washingtonu, D.C. predložia petíciu, návrh ústavy a návrh hraníc štátu Kongresu. „Cieľom je, že v januári, keď budeme mať nový Kongres a nového prezidenta, im predložíme novú ústavu a navrhované hranice,“ povedal na tohtotýždňovom zasadnutí predseda poslaneckého zboru D.C. Phil Mendelson.

Týmto spôsobom sa v histórii krajiny stalo štátom len jedno územie - Tennessee v roku 1795. Washington, D.C. sa o to pokúsil v roku 1982. Občania síce vtedy povedali v referende áno, ale kongresmani mali potom námietky voči predloženému návrhu ústavy. Nepáčilo sa im napríklad to, že obyvateľom D.C. garantovala zamestnanie a spravodlivé mzdy.

Hlavné mesto by sa nestalo štátom celé. Malé územie, na ktorom sa nachádzajú federálne vládne úrady a historické pamiatky, by naďalej bolo Washingtonom D.C.