Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Washington nevyhovie Budapešti, svojho diplomata nezbaví imunity

Americký prezident Barack Obama reaguje počas rozhovoru o streľbe v základnej škole v Newtowne, 14. decembra 2012 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Spojené štáty nevyhovejú požiadavke šéfa maďarskej diplomacie Pétera Szijjártóa a chargé d'affaires USA v Budapešti Andrého Goodfrienda nezbavia imunity.

Budapešť 21. januára (TASR) - Spojené štáty nevyhovejú požiadavke šéfa maďarskej diplomacie Pétera Szijjártóa a chargé d'affaires USA v Budapešti Andrého Goodfrienda nezbavia imunity. Podľa agentúry MTI to dnes oznámil v Budapešti štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Levente Magyar.

Štátny tajomník konštatoval, že maďarská strana považuje týmto kauzu z právneho hľadiska za uzatvorenú.

Szijjártó sa koncom decembra obrátil listom na Ministerstvo zahraničných vecí USA so žiadosťou o zbavenie diplomatickej imunity Goodfrienda v súlade s požiadavkou generálneho prokurátora Pétera Polta.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v parlamente začiatkom decembra oznámil, že odvolá z funkcie šéfku Národného úradu pre dane a clá (NAV) Ildikó Vidovú, ak tá nepodá žalobu na Goodfrienda, ktorého premiér súčasne vyzval, aby sa neschovával za diplomatickú imunitu.

Podľa Orbána Goodfriend vyhlásil, že predsedníčka NAV-u osobne spáchala trestný čin korupcie. S takýmto tvrdením si podľa neho dokáže maďarský právny systém poradiť, preto je potrebné začať súdny spor. "Očakávam takýto krok od šéfky NAV-u," dodal 8. decembra premiér. Súčasne podčiarkol, že ak je niekto preukázateľne zapletený do kauzy korupčného trestného činu, tak takého človeka v Maďarsku zatvoria, a nie odvolajú. "V opačnom prípade nebude bez následkov ani to, ak sa potvrdí, že americký diplomat nehovoril pravdu," zdôraznil.

Šéfka NAV Ildikó Vidová v novembri oznámila, že je jednou z tých osôb, ktorým USA oznámili, že jej neumožnia vstup na svoje územie.

Goodfriend v rozhovore pre týždenník Heti Válasz uviedol, že šéfka NAV nebola z USA vykázaná preto, že nebojuje proti korupcii, ako sa to prezentuje, ale kvôli priamej účasti v bližšie nešpecifikovanom korupčnom trestnom čine.

Vidová podala trestné oznámenie 11. decembra a na jeho základe začali konať maďarské orgány pre podozrenie z trestného činu ohovárania a poškodenia dobrého mena.

Spojené štáty opakovane prízvukovali, že na konkrétne korupčné prípady písomne upozornili maďarskú vládu už dávnejšie, tá však údajne nič nepodnikla.