Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Washington Post: Americkí vedci sa sťažujú na cenzúru

Ilustračné foto Foto: TASR/Daniel Veselský

Zo svojho odborného článku vyhodiť frázu 'zmena klímy'. Nesúhlasilo s ňou totiž ministerstvo vnútra, píšu tamojšie médiá.

Washington 27. mája (TASR) – Vedci v Spojených štátoch museli zo svojho odborného článku vyhodiť frázu 'zmena klímy'. Nesúhlasilo s ňou totiž ministerstvo vnútra, píšu tamojšie médiá.

Skupina šiestich vedcov zverejnila pred niekoľkými dňami štúdiu o prepojení medzi stúpajúcimi hladinami oceánov a klimatickými zmenami. Vedci zdôraznili, že predošlé štúdie mohli podceniť riziká, ktorým sú vystavení ľudia žijúci na pobreží. Podľa novej štúdie vzostup hladiny o 10-20 centimetrov zdvojnásobí riziko pobrežných záplav v trópoch.

Traja zo skupiny vedcov sú profesormi na univerzitách, avšak traja pracujú pre americkú geologickú službu USGS a preto si museli nechať štúdiu pred publikovaním schváliť ministerstvom vnútra, pod ktoré táto vládna agentúra patrí.

"V procese schvaľovania správy mali problém s jedným alebo dvoma riadkami. Boli o zmene klímy a stúpaní hladiny oceánov. Skončilo sa to odstránením riadka," uviedol pre denník Washington Post univerzitný profesor Sean Vitousek.

Vymazaný riadok, respektíve veta znela podľa neho takto: "Globálna zmena klímy poháňa vzostup hladiny oceánov a zvyšuje frekvenciu záplav pobrežia."

Prepracovaná verzia úplne vynecháva slovné spojenie zmena klímy: "Frekvencia a závažnosť pobrežných záplav na celom svete sa rapídne zvýši. V nadchádzajúcich desaťročiach sa frekvencia napokon zdvojnásobí, a to aj v prípade len mierneho vzostupu hladín oceánov."

"Je to zločin proti americkému ľudu. Vedci minimálne 50 rokov vedia o tom, že antropogénna zmena klímy je realitou. Potláčanie tejto informácie je škandál," komentoval zmenu spoluautor štúdie a profesor geofyziky Neil Frazer.

Autori štúdie povedali, že vymazanie vety nespôsobilo, že by bola zverejnená štúdia nepravdivá. Je však neúplná.

"Odstránilo to dôležité spojenie, ktoré si mal čitateľ uvedomiť – že globálne otepľovanie spôsobuje vzostup hladiny oceánov," povedal ďalší autor štúdie, Chip Fletcher.

Washington Post pripomenul, že nejde o prvý prípad, keď administratíva upravila komunikáciu vedcov s verejnosťou o zmene klímy.

"Odkedy sa stal prezidentom Donald Trump, ktorý povedal, že 'neveľmi verí v zmenu klímy spôsobenú človekom', federálna vláda oklieštila svoju komunikáciu o zmene klímy s verejnosťou," napísali noviny.

Trump sa v týchto dňoch zúčastňuje na samite G7 v Taliansku, ktorého jednou z hlavných tém práve zmena klímy.

"V Európe sa svetoví lídri snažia zmeniť Trumpovo myslenie o zmene klímy," uviedla americká rozhlasová stanica NPR.

Trumpov ekonomický poradca Gary Cohn po tohtotýždňovom zasadaní povedal, že prezidentove názory sa vyvíjajú a po diskusii so svetovými lídrami sa cíti byť oveľa erudovanejší.

"Prišiel sa sem učiť. Prišiel sem, aby sa stal múdrejším. Jeho názory sa vyvíjajú a presne tak by to malo byť," uviedol Cohn.