Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Washington Post: Bidena neobvinia za zlé nakladanie s dokumentmi

Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Aj bývalý prezident Donald Trump čelí obvineniam z nesprávneho nakladania s tajnými dokumentami.

Washington 7. februára (TASR) - Pripravovaná správa špeciálneho vyšetrovateľa Roberta Hura je kritická voči americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi a jeho spolupracovníkom pre ich zaobchádzanie s tajnými dokumentmi. Napriek tomu neodporúča ich obvinenie z trestného činu. V utorok o tom informoval denník The Washington Post, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Denník napísal, že správa špeciálneho vyšetrovateľa Hura o náleze tajných dokumentov v Bidenovom dome a jeho bývalej kancelárii má byť zverejnená v nasledujúcich dňoch. Tajné materiály v Bidenovom dome vo Wilmingtone v americkom štáte Delaware sa našli v roku 2022. Boli z obdobia, keď Biden pôsobil v Senáte a ako viceprezident Baracka Obamu. Následne americký minister spravodlivosti vymenoval Roberta Hura za špeciálneho vyšetrovateľa.

Aj bývalý prezident Donald Trump čelí obvineniam z nesprávneho nakladania s tajnými dokumentami. Jeho obžaloval z ohrozovania národnej bezpečnosti iný špeciálny vyšetrovateľ, Jack Smith. Prísne tajné informácie z jadrovej a obrannej oblasti mal nezabezpečené vo svojom sídle Mar-a-Lago na Floride. Maril tiež snahu úradov získať ich naspäť, uvádza sa v žalobe. Súd na Floride sa začne v máji.

Denník Washington Post uviedol, že medzi vyšetrovaniami Bidena a Trumpa je značný rozdiel. V Bidenovom prípade ide o menej ako 20 dokumentov, Trumpovo vyšetrovanie sa týka asi 300 dokumentov. Trump sa tiež snažil zavádzať vyšetrovateľov, kým Biden spolupracoval. V októbri sa tiež podrobil vypočúvaniu špeciálneho vyšetrovateľa Hura, dodal Washington Post. Bidenovi spolupracovníci pre denník uviedli, že dokumenty skončili v jeho dome a kancelárii neúmyselne kvôli "lajdáckej organizačnej práci".