Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Trump sa rozhodol ukončiť program podpory sýrskych vzbúrencov

Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Donald Trump . Foto: TASR/AP

Informáciu o zrušení programu priniesol v stredu denník Washington Post.


Washington 20. júla (TASR) - Americký prezident Donald Trump sa rozhodol ukončiť niekoľko rokov trvajúci tajný program Ústrednej spravodajskej služby (CIA), ktorého cieľom je vyzbrojovanie a výcvik umiernených vzbúrencov bojujúcich proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Predseda výboru hornej komory ruského parlamentu pre medzinárodné záležitosti Konstantin Kosačev dnes privítal "dlho očakávanú, vynikajúcu" správu, že Spojené štáty ukončujú podporu povstalcov vo vojnou sužovanej Sýrii. "Zmena situácie nepochybne vytvorí ďalšie príležitosti pre rusko-americkú spoluprácu v boji proti terorizmu v tejto krajine," napísal Kosačev na svojom účte na Facebooku.


Informáciu o zrušení programu priniesol v stredu denník Washington Post. Nemenovaní predstavitelia Trumpovej administratívy pre denník uviedli, že prezidentovo rozhodnutie ukončiť program na podporu sýrskych vzbúrencov súvisí s úsilím Washingtonu o hľadanie riešenia sýrskeho konfliktu v spolupráci s Ruskom, ktoré je Asadovým hlavným spojencom.

Program na podporu umiernených sýrskych vzbúrencov, ktorý v roku 2013 spustila administratíva vtedajšieho amerického prezidenta Baracka Obamu, bol hlavnou súčasťou úsilia donútiť Asada, aby sa vzdal moci. O užitočnosti programu však začali pochybovať aj jeho zástancovia po tom, čo do sýrskeho konfliktu vstúpilo koncom septembra 2015 Rusko, ktoré americkú angažovanosť v tejto oblasti vníma ako zasahovanie do svojich záujmov.

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová odmietla správu o prezidentovom rozhodnutí ukončiť program CIA komentovať a uviedla, že nevie, či bolo predmetom niektorého z dvoch stretnutí medzi Trumpom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktoré sa začiatkom mesiaca uskutočnili v rámci summitu skupiny G20 v nemeckom Hamburgu.

Po stretnutí Trumpa s Putinom Spojené štáty a Rusko oznámili, že sa dohodli na podpore prímeria na juhu Sýrie, kde operuje viacero skupín vzbúrencov, ktorých vyzbrojila a vycvičila CIA.

Podľa Washington Postu k rozhodnutiu ukončiť podporu sýrskych vzbúrencov dospel Trump pred takmer mesiacom po tom, čo sa v Oválnej pracovni Bieleho domu stretol so svojím poradcom pre národnú bezpečnosť H.R. McMasterom a riaditeľom CIA Mikeom Pompeom. Nemenovaný americký predstaviteľ pre denník uviedol, že ukončenie programu vyzbrojovania a výcviku vzbúrencov proti Asadovmu režimu nebolo podmienkou prímeria na juhu Sýria.