Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Demokracia v Poľsku je na tom lepšie, ako sa zdá zo zahraničia

Poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski (vľavo) sa 11. januára 2016 vo Varšave stretol s nemeckým veľvyslancom Rolfom Nikelom (vpravo) , aby mu vyjadril protest svojej krajiny v súvislosti s najnovšími protipoľskými vyhláseniami viacerých nemeckých politikov. Napätie medzi Nemeckom a Poľskom vyvolala kritika nových zákonov, ktoré presadila vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS). Foto: TASR/AP

Uviedol dnes na stretnutí s novinármi poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski.

Varšava 11. januára (TASR) - Poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski sa dnes vo Varšave stretol s nemeckým veľvyslancom Rolfom Nikelom, aby mu vyjadril protest svojej krajiny v súvislosti s najnovšími "protipoľskými vyhláseniami" viacerých nemeckých politikov.

Waszczykowski po stretnutí s veľvyslancom pred novinármi uviedol, že demokracia v Poľsku je na tom za novej pravicovej vlády lepšie, ako sa to zdá niektorým komentátorom zo zahraničia. Súčasne vyzval nemeckých politikov, aby prišli do Poľska a presvedčili sa o tom sami.

Nikel zhodnotil stretnutie s Waszczykowským ako konštruktívne a vyhlásil, že "poľsko-nemecké vzťahy sú pokladom, ktorý treba chrániť", aby sa mohli dobre rozvíjať aj v budúcnosti.

Waszczykowski označil komentáre niektorých nemeckých politikov na adresu Poľska za marginálne a vyzval sústrediť sa na otázky, ktoré sú v spoločnom záujme oboch krajín. S nemeckým diplomatom sa pokúsili vyriešiť "komunikačný problém s niektorými nemeckými politikmi", pričom konštatoval, že "sme na dobrej ceste". Navrhol, aby do Poľska na návštevu pricestovali napríklad členovia zahraničného výboru nemeckého parlamentu.

Napätie medzi Nemeckom a Poľskom vyvolala kritika nových zákonov, ktoré presadila vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS). Ide v prvom rade o novelu zákona o ústavnom súde, ktorá podľa kritikov narušuje systém deľby štátnej moci, ako aj o nový zákon, ktorý ustanovuje zánik mandátov členov doterajšieho vedenia a dozorných rád verejnoprávnej televízie TVP a rozhlasu a vymenovanie nových dáva do rúk vláde.

Varšava odmieta obavy, že v Poľsku dochádza k obmedzovaniu demokracie a ústami šéfa svojej diplomacie vyjadrila údiv nad tým, že niektorí eurokomisári súdia Poľsko na základe správ médií. Fungovaním Poľska ako právneho štátu sa Európska komisia bude zaoberať na svojom zasadnutí 13. januára.

Pobúrenie v Poľsku vyvolalo najmä minulotýždňové vyjadrenie komisára EÚ pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Günthera Oettingera. Ten v rozhovore pre nedeľník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung vyjadril obavy o nezávislosť poľských médií a vyzval na monitorovanie Poľska zo strany EÚ. Minulú nedeľu zasa predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz prirovnal súčasnú politiku Poľska k tej, akú vedie v Rusku prezident Vladimir Putin. Iný predstaviteľ nemeckých sociálnych demokratov Volker Kauder sa nedávno vyslovil za sankcie voči Poľsku.