Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Weby viacerých českých inštitúcií zasiahol útok hackerov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Weby boli nedostupné niekoľko hodín. Hovorca Pekarovej Adamovej uviedol, že útok na web parlamentného summitu spájajú s ruskými hackermi.

Praha 24. októbra (TASR) - Weby viacerých českých inštitúcií zasiahol v utorok útok hackerov. Nedostupná bola napríklad stránka polície, hasičov či ministerstiev vnútra a obrany. Útoku čelil aj web summitu Medzinárodnej krymskej platformy, ktorý sa v Prahe práve koná. Jeho organizátori sa domnievajú, že za útokom je Rusko. Spravodajkyni TASR to potvrdil Martin Churavý, hovorca predsedníčky Poslaneckej snemovne a hostiteľky summitu Markéty Pekarovej Adamovej.

"Webové stránky ministerstva vnútra a polície sú aktuálne nedostupné pre DDoS útok. Okamžite sme prijali ochranné opatrenia vrátane obmedzenia prístupu zo zahraničia," uviedol dopoludnia rezort vnútra na sociálnej sieti X. Weby boli nedostupné niekoľko hodín. Hovorca Pekarovej Adamovej uviedol, že útok na web parlamentného summitu spájajú s ruskými hackermi. Dodal však, že ide o predpoklad organizátorov a zatiaľ sa nepodarilo zistiť, odkiaľ útok smeroval.

Národný úrad pre kybernetickú bezpečnosť (NÚKIB) upozornil, že DDoS útoky patria k najpoužívanejším v kybernetickej vojne, ktorá prebieha paralelne s ozbrojeným konfliktom na Ukrajine. Ich podstatou je, že útočníci web v rovnakom čase zahltia veľkým množstvom požiadaviek, čím narušia jeho fungovanie. Cieľom takéhoto útoku je vyradiť stránku z prevádzky.