Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Welt: Prekvapujúce víťazstvo ´pravicového extrémistu´Kotlebu

Marián Kotleba Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Politológovia ale dávali Kotlebovi "<i>napriek dobrým výsledkom v prvom kole" </i>len malé šance na úspech vo voľbách v druhom kole, pripomína Standard.

Viedeň/Berlín/Washington 24. novembra (TASR) - Svetové médiá dnes zareagovali na výsledky druhého kola regionálnych volieb v SR a víťazstvo Mariana Kotlebu v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK).

Nemecký denník Welt v internetovom vydaní uviedol, že v regionálnych voľbách "prekvapujúco vyhral polícii známy slovenský pravicový extrémista Marian Kotleba", ktorého strana štve proti "kriminálnym Cigánom" a pohybuje sa na okraji legality.

Podľa internetovej verzie rakúskeho denníka Standard je vládna strana Smer "jednoznačným víťazom" v šiestich z ôsmich regiónov a pravicovo-konzervatívna opozícia sa podľa očakávania presadila v Bratislave.

"Voľby však zatienil úspech pravicového extrémistu Mariana Kotlebu v Banskej Bystrici," uvádza denník. Dodáva, že Kotleba sa postaral o rozruch už v prvom kole volieb.

Politológovia ale dávali Kotlebovi "napriek dobrým výsledkom v prvom kole" len malé šance na úspech vo voľbách v druhom kole, pripomína Standard.

Internetová stránka americkej televízie ABC News uviedla, že regionálne voľby vyhral "slovenský neonacista", ktorého strana tvrdí, že NATO je teroristickou organizáciou a chce, aby SR zanechala európsku spoločnú menu. Zdroj: www.abcnews.go.com

www.welt.de

www.standard.at