Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

WFP: Hlad ohrozuje v Sudáne viac než 20 miliónov ľudí

Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Od vypuknutia bojov v apríli tohto roka sa konflikt rozšíril, čo podľa Rowea sťažuje dodávky pomoci civilistom. Rowe vyzval bojujúce strany, aby dodávky pomoci uľahčili.

Viedeň 11. augusta (TASR) – V dôsledku bojov v Sudáne ohrozuje hlad vyše 20 miliónov ľudí. Konštatuje sa to v piatkovom vyhlásení Svetového potravinového programu (WFP). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Zo 46 miliónov obyvateľov krajiny trpí zhruba 6,3 milióna ľudí život ohrozujúcim nedostatkom potravín, spresnil predstaviteľ WFP v Sudáne Eddie Rowe.

Od vypuknutia bojov v apríli tohto roka sa konflikt rozšíril, čo podľa Rowea sťažuje dodávky pomoci civilistom. Rowe vyzval bojujúce strany, aby dodávky pomoci uľahčili.

Minulý týždeň sa WFP podarilo po prvýkrát dopraviť potravinovú pomoc do najviac postihnutých oblastí štátu Západný Dárfúr hraničiaceho s Čadom.

Rowe označil situáciu v Západnom a Strednom Dárfúre za "katastrofickú", keďže väčšina mužov v dedinách Západného Dárfúru zahynula, utrpela zranenia či je nezvestná. Ich rodiny sú tak nútené postarať sa o seba vlastnými silami.

"Tieto rodiny sotva prežívajú," upozornil.

Vojna v Sudáne vypukla v polovici apríla po zdĺhavom mocenskom boji medzi de facto prezidentom Abdalom Fattáhom Burhánom a viceprezidentom Muhammadom Hamdánom Daklúom. Obaja generáli pôvodne prevzali moc v krajine ešte v roku 2021 spoločne, neskôr sa však z nich stali rivali.

Boje sa sústreďujú v metropole Chartúm a susediacich mestách, ako aj v regióne Dárfúr na západe Sudánu. Bojuje sa pritom často odohrávajú v blízkosti obývaných oblastí.