Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

WHO: Desaťtisíce civilistov v Gaze hľadajú útočisko v nemocniciach

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa WHO v súčasnosti v Pásme Gazy čiastočne funguje 13 nemocníc a dve na minimálnej úrovni, kým 21 už vôbec nie je v prevádzke.

Gaza/Tel Aviv 28. decembra (TASR) - Desaťtisíce civilistov v Pásme Gazy hľadajú útočisko pred vojnou v nemocniciach, uviedla v stredu Svetová zdravotnícka organizácia. TASR informuje podľa agentúry DPA.

V nemocnici Šifá v meste Gaza je preplnená 50.000 ľuďmi, kým v nemocnoci al-Amál v južnej časti Pásma Gazy sa skrýva 14.000 ľudí, uviedla svetová organizácia na platforme X s odvolaním sa na výpovede tímu v teréne.

Agentúra DPA pripomína, že tvrdenia nebolo možné nezávisle overiť. Z vyhlásenia WHO vyplýva, že delegácii sa podarilo dopraviť zásoby humanitárnej pomoci do nemocníc spolu s predstaviteľmi Detského fondu OSN (UNICEF) a ďalšou organizáciou.

Na ceste do týchto nemocníc pozoroval tím WHO desaťtisíce ľudí utekajúcich pred ťažkými izraelskými útokmi peši, na muliciach či na autách, píše DPA.

V nemocniciach sa musel personál WHO predierať cez pacientov a ľudí hľadajúcich útočisko, ktorými boli tieto zdravotnícke zariadenia preplnené.

Podľa WHO v súčasnosti v Pásme Gazy čiastočne funguje 13 nemocníc a dve na minimálnej úrovni, kým 21 už vôbec nie je v prevádzke.

Predstavitelia tejto svetovej organizácie vyjadrili mimoriadne znepokojenie, že nový pohyb utečencov len ďalej zaťaží zdravotnícke zariadenia v južnej časti Pásma Gazy.

"Tento vynútený masový pohyb tiež povedie k väčšiemu preplneniu, zvýši riziko šírenia infekčných ochorení a sťaží dodávky humanitárnej pomoci," citovala správa WHO člena tímu v teréne.