Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

WHO zaznamenala v európskom regióne najviac nových prípadov HIV

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

WHO dnes spoločne s Európskym centrom pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) uviedli, že v tomto roku v zmienenom regióne diagnostikovali vyše 142.000 prípadov nákazy HIV.

Štokholm 26. november (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes uviedla, že v roku 2014 zaznamenala vôbec najvyšší počet nových prípadov HIV v regióne, ktorý zahŕňa Európu a strednú Áziu. Ide o najväčší nárast od 80. rokov, kedy sa tieto údaje začali zaznamenávať, informovala agentúra Reuters.

WHO dnes spoločne s Európskym centrom pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) uviedli, že v tomto roku v zmienenom regióne diagnostikovali vyše 142.000 prípadov nákazy HIV. K nárastu došlo najmä v jeho východnej časti, ktorá zahŕňa aj Rusko, Ukrajinu, zakaukazské a tiež stredoázijské krajiny.

"Za nárast (nákazy) vo východnej Európe môže heterosexuálny prenos (vírusu), pričom značný zostáva aj prenos v súvislosti s injekčne užívanými drogami," uviedli dnes v spoločnom vyhlásení WHO a ECDC.

Hovorkyňa ECDC Caroline Daamenová spresnila, že termínom "východná Európa" sa myslí východná časť regiónu, ktorý WHO označuje ako "európsky". V ňom sa počet nových prípadov ochorenia za posledné desaťročie podľa údajov oboch inštitúcií viac ako zdvojnásobil.

"V krajinách EÚ a Európskeho hospodárskeho priestoru (EEA) je dominantným spôsobom prenosu HIV sexuálny styk medzi mužmi," uviedli organizácie. V samotnej EÚ sa pritom počet ľudí, ktorým diagnostikovali HIV, za posledných desať rokov takmer nezmenil, dodala Daamenová.