Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

WHO naliehavo žiada okamžitú humanitárnu pomoc pre Gazu

Palestínčanov, ktorí utrpeli zranenia pri izraelskom bombardovaní Pásma Gazy, privážajú do nemocnice v meste Dajr al-Balah. Foto: TASR/AP

Uznesenie, ktorého návrh predložili Afganistan, Maroko, Katar a Jemen, vyzýva okrem iného na udelenie povolenia na prevoz chorých z Pásma Gazy.

Ženeva 10. decembra (TASR) - Výkonná rada Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) prijala uznesenie vyzývajúce na okamžitú humanitárnu pomoc pre palestínske Pásmo Gazy.

Ako v nedeľu vo svojej správe napísala agentúra AFP, kým Bezpečnostná rada OSN v piatok kvôli vetu USA neprijala rezolúciu na prímerie medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, všetkých 34 členských krajín Výkonnej rady WHO jednomyseľným schválením uznesenia žiada "okamžitý, udržateľný a nerušený prísun humanitárnej pomoci" do Pásma Gazy.

Uznesenie, ktorého návrh predložili Afganistan, Maroko, Katar a Jemen, vyzýva okrem iného na udelenie povolenia na prevoz chorých z Pásma Gazy. Žiada aj zásobovanie a dopĺňanie liekov a zdravotníckeho vybavenia pre civilné obyvateľstvo i to, aby všetky osoby "zbavené slobody" mali prístup k lekárskej starostlivosti.

Výkonná rada WHO v uznesení vyjadruje veľké znepokojenie v súvislosti s humanitárnou situáciou v Pásme Gazy i rozsahom ničenia infraštruktúry v enkláve a vyzvala na ochranu všetkých civilistov.

Napriek tomu, že uznesenie odobrili všetky krajiny, niektoré mali k jeho návrhu výhrady.

Zástupca Spojených štátov napr. objasnil, že Washington s uznesením súhlasil, ale nepozdáva sa mu nevyváženosť jeho obsahu.

Kanada deklarovala, že schválený text považuje za kompromis. Formulácie uznesenia mohli byť podľa Kanady dôraznejšie: mohla byť jasnejšie pomenovaná úloha palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v konflikte, malo byť spomenuté zajatie rukojemníkov v Izraeli a použitie civilistov ako živých štítov.

Austrália vyslovila nespokojnosť s tým, že rezolúcia sa konkrétne nezmieňuje o útokoch zo 7. októbra, ktoré boli podľa nej "katalyzátorom súčasnej situácie".