Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Počet chorých na choleru v Jemene už presiahol hranicu 400.000

Ľudia sú liečení v nemocnici na podozrenie na nákazu cholery v jemenskom meste Saná. Foto: TASR/AP

V poslednom mesiaci zomrel na následky spomínaného infekčného ochorenia v priemere jeden človek denne oproti predchádzajúcim 30 za deň.

Ženeva 25. júla (TASR) - Epidémia cholery, ktorá zasiahla fakticky už všetky provincie Jemenu, si vyžiadala medzičasom životy takmer 1870 infikovaných z celkového počtu viac ako 400.000 ľudí sužovaných príznakmi tejto choroby. Informovala o tom dnes v Ženeve Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Podľa rovnakého zdroja v poslednom mesiaci zomrel na následky spomínaného infekčného ochorenia v priemere jeden človek denne oproti predchádzajúcim 30 za deň. Veľkú úlohu v tom zohráva zriadenie rehydratačných bodov WHO, ktorých úlohou je nahradzovanie tekutín u chorých v skorom štádiu cholery, aby sa zabránilo dehydratácii ich organizmov. Vďaka tomu sa v uplynulom období podarilo zachrániť 99,5 percenta pacientov s diagnózou cholera.

V Jemene však naďalej registrujú 5000-6000 nových prípadov sprevádzaných symptómami cholery denne.

Prognóza Medzinárodného výboru Červeného kríža predpokladá, že do konca roka ochorie v Jemene na choleru až 600.000 ľudí.

Odhady OSN hovoria, že počet občanov Jemenu, ktorí potrebujú urgentnú pomoc, sa v dôsledku epidémie cholery trvajúcej už niekoľko mesiacov zvýšil z doterajších 19 na takmer 21 miliónov, čo predstavuje skoro tri štvrtiny tamojšej populácie.