Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Príznaky následkov chemického útoku vykazuje 500 sýrskych pacientov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Oznámila to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá sa odvoláva na informácie získané od lekárov v danej obliehanej oblasti.

Ženeva 11. apríla (TASR) - Symptómy 500 sýrskych pacientov ošetrených po sobotňajšom útoku v meste Dúmá ukazujú na použitie toxických chemikálií. Oznámila to v stredu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá sa odvoláva na informácie získané od lekárov v danej obliehanej oblasti.

"WHO žiada okamžitý neobmedzený prístup do tejto oblasti, aby poskytla starostlivosť postihnutým osobám," vyhlásil námestník generálneho riaditeľa WHO pre krízové situácie Peter Salama.

WHO v stanovisku prinesenom agentúrou DPA upozorňuje, že u osôb vystavených tomuto útoku sa vyskytli najmä príznaky vážneho podráždenia slizníc, zlyhania dýchania a narušenia centrálneho nervového systému.

S tvrdením, že v meste Dúmá v oblasti východný Ghúta pri Damasku došlo v noci na nedeľu k chemickému útoku, prišli v nedeľu sýrski aktivisti, záchranári a zdravotníci. Zväz sýrskych záchranárskych organizácií (UOSSM) uviedol dokonca bilanciu až vyše 100 mŕtvych.