Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

WHO: Do roka pribudnú milióny prípadov nakazenia vírusom zika

Generálna riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Margaret Čchan počas tlačovej konferencie v sídle WHO v Ženeve 28. januára 2016. Foto: TASR/AP

Vírus zika prenášajú komáre. Proti ochoreniu neexistuje liek.


Ženeva 28. januára (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že o rok môžu byť v Severnej a Južnej Amerike celkovo tri až štyri milióny prípadov nakazenia vírusom zika. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Šéf tímu WHO pre riešenie epidémií v Severnej a Južnej Amerike Sylvain Aldighieri uviedol, že tento odhad sa opiera o predchádzajúce epidémie nákazlivej vírusovej horúčky dengue, ktorú takisto prenášajú komáre. Aldighieri dodal, že WHO očakáva "obrovské počty" infikovaných, pretože komáre šíriace vírus zika sa vyskytujú vo veľkej miere a obyvateľstvo nie je voči nemu imúnne.

Šéf spomínaného tímu WHO dodal, že aj keď väčšina ľudí s vírusom zika neochorie, dochádza k jeho "tichému šíreniu", čo sa ťažšie zisťuje.

WHO bude 1. februára mimoriadne rokovať

Svetová zdravotnícka organizácia sa v pondelok zíde na mimoriadnom zasadaní, na ktorom určí, či súčasné šírenie vírusu zika na americkom kontinente predstavuje globálnu hrozbu. Oznámila to dnes šéfka WHO Margaret Čchan.

Podľa nej výskyt vírusu, ktorý môže u tehotných žien spôsobovať mikrocefáliu, prejavujúcu sa zakrpatením či predčasným ukončením rastu mozgu, nabral "znepokojujúce rozmery". Príslušný výbor WHO určí spôsob globálnej reakcie na potenciálnu hrozbu.

Odborníci zároveň varovali pred panikou. "Nie je to ebola," citovala agentúra DPA Marcosa Espinu, riaditeľa oddelenia prenosných chorôb a zdravotných analýz Panamerickej zdravotníckej organizácie (PAHO), regionálnej pobočky WHO.

Najviac podozrivých prípadov mikrocefálie (4180) bolo od 22. októbra do 23. januára zaznamenaných v Brazílii. Úrady sa obávajú, že to zrejme súvisí s nákazou vírusom zika, ktorú šíria komáre.

Podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva je však potvrdených iba 270 z uvedeného počtu prípadov. Mikrocefália bola zatiaľ vylúčená v 462 prípadoch.

V roku 2014 sa v Brazílii so zakrpatením mozgu narodilo 150 detí, o rok neskôr ich bolo už 2700. V niektorých častiach Brazílie bol v tejto súvislosti vyhlásený výnimočný stav a párom plánujúcim narodenie potomka lekári odporúčajú odklad rodičovstva.

Proti ochoreniu neexistuje liek, brazílska vláda sa však usiluje o urýchlenie vývoja vakcíny.

Brazílska prezidentka zvolala stretnutie o likvidácii komárov a vírusu zika

Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová zvolala na 2. februára stretnutie členských štátov juhoamerického obchodného bloku Mercosur, na ktorom budú diskutovať o tom, ako spoločne zlikvidovať komára druhu Aedes aegypti a vírus zika, ktorý prenáša. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Podľa webovej stránky brazílskeho prezidentského úradu Rousseffová oznámila novinárom, že stretnutie sa bude konať 2. februára v Montevideu v Uruguaji.

"Musíme tomuto druhu komára vyhlásiť vojnu. A kým nebudeme mať očkovaciu látku proti vírusu zika, vojna sa musí zameriavať na likvidáciu jeho liahní a zdrojov rozmnožovania," napísala prezidentka na svojej stránke na Twitteri.

"Likvidácia vírusu zika je povinnosťou každého. Musíme odstrániť stojatú vodu vo všetkých oblastiach, pretože práve tam žije a rozmnožuje sa tento druh komára,"
dodala Rousseffová.

Ženy sa boja mať deti

Mnohé ženy v Latinskej Amerike sa obávajú vírusu zika, ktorý zrejme spôsobuje deformáciu hlavy ľudského plodu, a preto uvažujú nad interrupciou alebo bezdetnosťou. Napísala to dnes agentúra AP.

Jednou z týchto žien je aj María Erlinda Guzmánová zo stredoamerického Salvádoru. Zúfalo chce dieťa a podstupuje aj liečbu neplodnosti na najväčšej ženskej klinike v hlavnom meste San Salvádor. Teraz sa však obáva, že jej sen o materstve prekazí vírus zika.

Jej krajina urobila nezvyčajný krok - odporučila ženám, aby sa dva roky vyhýbali otehotneniu, keďže rýchle šírenie vírusu vyvoláva obavy. Guzmánová (34) teraz zvažuje, že začne užívať antikoncepciu. A má strach, že keď nebezpečenstvo pominie, bude už príliš stará na otehotnenie.

"Nakoniec budem bezdetná," dodala Salvádorčanka.

Jasná spojitosť vírusu zika a zriedkavého defektu novorodencov, známeho ako mikrocefália, ešte nie je dokázaná. Salvádor a najmenej šesť ďalších krajín, ako aj zdravotnícki predstavitelia po celej Severnej a Južnej Amerike už varovali pred rizikami nákazy. Varovania vyvolávajú znepokojenie medzi miliónmi budúcich a prípadných matiek v zasiahnutých oblastiach.

Prudký nárast mikrocefálie, ktorej pôvodom môže byť vírus zika, zaznamenali predovšetkým v Brazílii. Predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) uviedli, že zrejme bude trvať šesť až deväť mesiacov, kým sa potvrdí alebo vyvráti spojitosť medzi vírusom zika a mikrocefáliou.

Nakazenie vírusom zika diagnostikovali vlani v USA 31 ľuďom

Nakazenie vírusom zika diagnostikovali v uplynulom roku 31 občanom USA. Oznámili to dnes zdravotnícke úrady Spojených štátov, ktoré citovala agentúra AP.

Úrady sa domnievajú, že vo všetkých prípadoch sa Američania nakazili týmto ochorením počas cesty do Karibiku alebo Latinskej Ameriky. Tropická nákaza prenášaná komárom druhu Aedes aegypti sa prvýkrát objavila práve v týchto oblastiach. Tieto krajiny zaznamenali tiež najviac nakazených osôb.

Podľa dnešných informácií amerických úradov pochádza týchto 31 osôb z 11 amerických štátov a Washingtonu. Portoriko hlási 19 prípadov a Panenské ostrovy jeden.

Olympiáda vs komáre

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach vyhlásil, že olympijské hry v Riu de Janeiro sa budú konať v auguste - počas brazílskej zimy - a to môže znamenať menej problémov spôsobovaných výskytom vírusom zika, ktorý prenášajú komáre.

Bach sa takto vyjadril na návšteve Grécka, kde propagoval medzinárodný program na pomoc športovcom - utečencom za dva milióny dolárov.

"Olympijské hry sa budú konať počas brazílskej zimy, takže vtedy budeme mať iné podmienky a počasie než teraz, keď sme uprostred brazílskeho leta," dodal šéf MOV.

Bach dodal, že MOV "úzko spolupracuje" s brazílskymi úradmi a Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). A zároveň prisľúbil, že najneskôr v piatok poskytne konzultácie národným olympijským výborom, ktorým dá bezpečnostné pokyny ohľadne vírusu zika.

Vírus zika prenášajú komáre. Inkubačná lehota ochorenia je tri až 12 dní. Choroba sa prejavuje zvýšenou teplotou, bolesťami či opuchmi kĺbov, vyrážkami, prípadne zápalom spojiviek.

Vírus sa prvýkrát objavil v roku 1947 v lese nazvanom Zika v Ugande. V súčasnosti bol zachytený vo viac ako 20, najmä juho- a stredoamerických krajinách (Brazília, Kolumbia, Ekvádor, Paraguaj, Panama, Mexiko).