Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

WHO vyhlásila epidémiu eboly v Guinei za skončenú

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tejto infekčnej chorobe podľahlo v západoafrickej Guinei viac ako 2500 ľudí.

Conakry 29. decembra (TASR) - Epidémia eboly v západoafrickom štáte Guinea sa skončila. Oficiálne to dnes oznámili Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a miestna vláda, uviedla agentúra Reuters.

Tejto infekčnej chorobe podľahlo v Guinei viac ako 2500 ľudí. Približne 6200 detí sa stalo sirotami, povedal René Migliani z národného koordinačného centra pre boj s ebolou.

V Guinei sa ebolou nakazilo vyše 3800 ľudí. Choroba si podľa údajov WHO vyžiadala v Afrike celkom 11.300 mŕtvych. Takmer všetky úmrtia boli zaznamenané v Guinei a s ňou susediacej Libérii a Sierre Leone. Sporadické prípady sa vyskytli aj v Mali, Nigérii a Senegale.

Krajina je vyhlásená za zbavenú eboly, ak sa 42 dní po uzdravení alebo smrti posledného pacienta nevyskytnú nové prípady infekcie.

Práve z Guinei sa v decembri 2013 začal vírus eboly šíriť po okolitých krajinách. Bola totiž hostiteľom "pacienta nula" - teda prvej infikovanej osoby.

V Libérii, kde ebole podľahlo vyše 4800 ľudí, vyhlásili koniec epidémie už v máji a septembri tohto roka, ale vzápätí sa vždy objavili nové prípady. Úrady očakávajú, že tentoraz by sa tak mohlo stať v januári.

V Sierre Leone sa epidémia oficiálne skončila v novembri.

Epidémia eboly v Afrike bola najsmrteľnejšia od roku 1976, keď bola choroba prvýkrát pozorovaná vo vtedajšom Zaire (teraz Konžská demokratická republika).